Cosuri de fum din inox - Aranjarea locuintelor cu un sistem de incalzire care functioneaza pe orice combustibil, nu este completa fara un cos de fum aerisire, care, atunci cand este selectat si instalat corespunzator, asigura productia naturala de monoxid de carbon in atmosfera si garanteaza siguranta celor din jur. Dar, printr-un cos de fum trec produsele secundare ale arderii - funingine, fum, cenusa, care se aseaza pe peretii - cosului de fum, ceea ce face dificila iesirea gazelor. Acest lucru poate avea consecinte grave pentru locuitorii caselor. Pentru a evita acest lucru, suprafata interioara a cosurilor ar trebui sa fie cat se poate de neteda, iar aceasta caracteristica este pe deplin compatibila cu produsele din inox, care sunt rezistente la coroziune.
Cosul de fum din inox este un dispozitiv complex care, pe langa tevile ovale sau circulare cu pereti perfect netezi, consta dintr-un numar de module, cum ar fi: console pentru suport, teuri, prize, coturi, adaptoare, brate de prindere si cleme de perete, colectoarele de condens, conuri, elemente pentru fixarea stratului de impermeabilizare, a deflectorilor si a descarcatorilor de scantei. Astazi, piata prezinta toate tipurile de cosuri de fum din inox. Cosurile de fum din otel inoxidabil sunt cele mai solicitate, datorita meritelor lor. Astfel, pe piata in domeniu poti gasi cosuri de fum exterioare, cos fum gratar gradina, cos fum centrala gaz, cos de fum antivant, cos fum acoperis etc.
Ce cosuri de fum sa alegi si avantajele lor
Inainte de a vorbi despre avantaje, ar trebui sa te ocupi de un factor important, si anume, condensul cu proprietati acide, care se formeaza ca urmare a racirii aerului fierbinte, atunci cand trece prin sistemul de ardere si afecteaza negativ metalul, distrugandu-l treptat (pentru o buna aerisire se folosesc ventilatoare industriale pentru tubulatura). Otelul inoxidabil depaseste toate structurile de metal in ceea ce priveste rezistenta la condensare, si care, este adesea principalul criteriu de selectie pentru multa lume. In plus, cosurile de fum din inox prezinta:
Versatilitate si usurinta instalarii. Acestea pot fi combinate cu diferite sisteme de incalzire si instalate in orice moment al anului in mod independent, fara experienta si abilitati.
Durata lunga de viata. Desigur, ele nu pot fi comparate cu cosurile de fum din caramida sau piatra, insa timp de 10-20 de ani garanteaza rezistenta la coroziune, cu o montare adecvata si o intretinere corespunzatoare.
Rezistenta ridicata la caldura. Rezista la temperaturi de pana la 600 de grade C si mai mult, in functie de gradul inoxului. Rezistenta excelenta la influentele climatice, agenti biologici, mecanici si chimici.
Mentenabilitate. Daca un ansamblu de componente se deterioreaza, acestea pot fi inlocuite cu usurinta, fara demontarea intregului sistem.
Greutate redusa. Din acest motiv, nu este necesar sa se creeze o fundatie separata pentru cosul de fum.
Estetica. Cosurile de fum din inox au un aspect atragator si se potrivesc armonios in interiorul si exteriorul oricarui stil de casa.
Securitate. Incalzite rapid, cosurile de fum din otel inoxidabil asigura o tractiune eficienta, care reprezinta cheia sigurantei absolute atunci cand sunt utilizate.
Forma rotunda. Forma rotunjita a cosurilor previne turbulenta produselor de ardere, care minimizeaza formarea de funingine si nu impiedica indepartarea naturala intensa a fumului.
Pret accesibil. Exista o varietate de modele, ofera usurinta in intretinere, disponibilitate si toate la un pret accesibil.
Clasificare pentru diferite tipuri de cosuri de fum din inox
Cosurile de fum din inox sunt extrem de diverse si difera in multe feluri. Dupa tip, astazi exista urmatoarele optiuni:
Cosuri fum inox perete unic- cosuri de fum cu sectiune rotunda sau ovala din inox cu o grosime de 0,5-1,0 mm. De obicei, produsele cu un singur circuit sunt utilizate ca o structura independenta in interiorul cladirii sau in exteriorul canalelor preincalzite.
Cosuri fum inox perete dublu (cosuri sandwich) sunt constructii universale cu trei straturi, care s-au dovedit a fi eficiente atat in proiectarea sistemelor interne, cat si a celor externe. Ele constau din doua tevi inoxidabile si o izolatie de bazalt sau vata minerala intre ele. Elementele cu doua circuite se disting printr-o gama larga de sectiuni (de la 100 la 1000 mm) si un nivel ridicat de rezistenta la foc, care reflecta domeniul larg al aplicarii lor.
Tuburi ondulate - tevi flexibile din otel inoxidabil cu lungimea de pana la 10 m. Sunt utilizate in sisteme de incalzire cu eficienta redusa a cazanelor, in case vechi si pentru crearea de canale de fum cu geometrie nestandarda.
Clasa cosurilor de otel inoxidabil
Condensul este cauza principala a deteriorarii cosurilor de fum. Acesta este deosebit de daunator pentru produsele din metal. Dar condensul in sine nu este atat de groaznic ca acidul sulfuric, care se formeaza si care ca un oxid se aseaza pe peretii cosului de fum, reducandu-i permeabilitatea. Curatarea cosului de fum, din pacate, rezolva aceasta problema doar pentru o vreme. Prin urmare, atunci cand alegi un cos de fum din inox, printre alte caracteristici, este necesar sa se tina cont de gradul otelului inoxidabil din care este fabricat si, de asemenea, sa se acorde atentie nivelului rezistentei la caldura si la acid, care trebuie sa fie ridicat.
Cele mai comune clase de otel inoxidabil pentru cosuri de fum sunt:
AISI 310 este un otel rezistent la caldura, cu un continut ridicat de nichel si crom, care ii permite sa reziste perfect la oxidare. Scalarea are loc la o temperatura de 1050 de grade C. Acest tip de inox este considerat cel mai scump si de elita.
AISI 304 este un otel inoxidabil nemagnetic cu emisii scazute de carbon (nu mai mult de 0,08%) cu o densitate ridicata, dar in acelasi timp, mai degraba ductil. Mentine un regim de temperatura mare, pastrand structura chiar si in cazul incarcarii stratului exterior. Rezista bine la coroziune, alcaliu si acizi. AISI 316 este un otel inoxidabil rezistent la caldura, care contine crom intre 15-20% si cel putin 7% nichel. Este considerata o versiune imbunatatita a otelului din grupa AISI 304, usor de prelucrat, rezistent la coroziune si acid, utilizat pentru fabricarea componentelor pentru aproape toate tipurile de cosuri de fum din inox.
AISI 321 este un otel inoxidabil nemagnetic, cu adaos de titan, caracterizat prin rezistenta ridicata, durabilitate si rezistenta la coroziune.
AISI 400 este un otel inoxidabil cu o compozitie chimica echilibrata care ii confera o rezistenta excelenta la coroziune. Este utilizat pe scara larga pentru proiectarea de elemente pentru interioare si pentru fatade. Acesta are un raport bun calitate - stil arhitectural.
Acest articol a fost redactat de Outcave Solutions – Firma de promovare online si servicii de optimizare SEO in Bucuresti.