COVID-19 revine. Alexandru Rafila spune că numărul cazurilor a început să crească din nou și nici vaccinul nu poate opri transmiterea virusului

Autor: Andreea Buinoschi

Alexandru Rafila susține că numărul cazurilor infectaților cu COVID-19 a început să crească iar

Sursa: Facebook: Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a făcut un anunț pe care nimeni nu mai dorea să îl audă. Acesta a declarat că numărul cazurilor a reînceput să crească și nu doar la noi, ci și în alte țări europene. Cu toate acestea, ministrul Sănătății susține că nu este nevoie de servicii medicale de terapie intensivă la intensitate mare.

Alexandru Rafila a susținut o conferință de presă ieri, 20 iunie, în care a vorbit despre numărul cazurilor de COVID-19. Acesta a declarat că, în fiecare zi, s-a ajuns la un total de peste 400 de cazuri, de la 300 câte erau raportate, în medie, până de curând.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății a mărturisit că nu este nevoie de servicii militare de terapie intensivă la un nivel ridicat.

„Avem aproape 400 de cazuri pe zi, ca şi medie, şi am crescut de la 300 de cazuri pe zi, în medie, la 400 de cazuri. Germania înregistrează 100 de mii de cazuri pe zi, dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi, mai ales, de servicii de terapie intensivă a fost minimală, în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel”, a declarat Alexandru Rafila, conform romaniatv.net.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunțul momentului despre variola maimuței. Ce trebuie să facă românii neapărat

Alexandru Rafila susține că fiecare trebuie să se protejeze, pentru a evita un nou val de infectări

Ministrul Sănătății a mai spus că evoluția situației epidemiologice depinde de fiecare persoană în parte, iar responsabilitatea și protejarea sunt cele mai bune modalități de apărare împotriva virusului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Evident, acum singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare aşa cum este mai bine, în sensul evitării, totuşi, a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măştii în interior, acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau

unde stăm un timp îndelungat. Dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală.

Noi monitorizăm evoluţia în continuare, deci faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar, în mod evident, acele cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate şi procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus şi nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri”, a continuat acesta.

Alexandru Rafila susține că vaccinul nu poate opri transmiterea bolii

Alexandru Rafila a mai adăugat că răspândirea virusului nu poate fi ținută sub control nici prin intermediul vaccinului, nici prin intermediul contactării acestuia.

Citeste si: Alexandru Rafila vorbește despre termenul limită de construcție al spitalelor regionale. Cât mai au românii de așteptat până când vor fi gata

„Din păcate, această extindere în unele ţări din vestul Europei a infecţiei, care apare atât la persoanele vaccinate, cât şi la cele care au trecut prin boală – şi cunosc şi eu cazuri – au trecut prin boală şi au fost vaccinate, arată că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron şi acum a variantelor sale este înaltă şi, din păcate, trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile”, a mai spus Alexandru Rafila.