Covid face ravagii în România? Care sunt cele mai dure restricții impuse

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 sep 2021, 16:18
Covid face ravagii peste tot în țară
Sursa: PixaBay

Covid face ravagii în România. În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 1313 cazuri noi de infectare, dar și 31 de decese.

Covid face ravagii în continuare în România. În ultimele 24 de ore, infectările au explodat, România înregistrând 1313 cazuri noi de îmbolnăviri și 31 de decese.

Autoritățile au luat măsuri de prevenție în mai multe localități de pe teritoriul României, după ce rata de incidență la mia de locuitori a fost depășită.

Covid face ravagii în România! Două localități din Arad au parte de noi restricții

Autoritățile au introdus noi restricții în două localități din Arad – Dezna și Ignești, după ce incidența a fost depășită. Așadar, în Dezna, în timpul zilei de luni, rata de infectare a ajuns la 5,31 la mia de locuitori, iar în localitatea Ignești, rata este de 4,35 la mia de locuitori. CJSU a decis impunerea unor noi măsuri de prevenție pentru locuitorii celor două localități. Oamenii nu au voie, pe timp de weekend, să circule după orele 20:00.

În plus, de la orele 18:00, magazinele se vor închide. Măsurile vor fi valabile până când rata de infectare scade sub 3,5 la mia de locuitori.

Citeste si: Atenție elevi și părinți! Care sunt noile reguli în noul an școlar. Scenariile după care va începe şcoala, pe 13 septembrie

Restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol, cluburile vor fi închise la interior, iar evenimentele care necesită un număr mare de oameni în spațiul deschis sunt interzise. Și alte două localități din județ, Moneasa și Fântânele, au înregistrat incidențe de 2,4, respectiv 1,88.

De la debutul pandemiei, în judeţul Arad au fost confirmate 23955 de cazuri și 978 de morți.

Incidența la Arad
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]

O comună din Cluj, în carantină din cauza valului 4!

Prima localitate din România care a intrat în carantină este comuna Mărgău din județul Cluj, care are aproximativ 1500 de locuitori. A avut o incidență de peste 3 la mia de locuitori. Autoritățile au impus reguli locuitorilor încă de la finalul lunii august.

Citeste si: Tombola de 1 milion de lei pentru elevii vaccinati anti-COVID! Ministrul Cimpeanu a dezvaluit cand au loc primele extrageri

Potrivit deciziei Comitetului pentru Situații de Urgență reunit la nivelul județului Cluj, în 23 august autoritățile au decis să interzică:

– activitatea în cinematografe/spectacole/concerte;
– spectacolele de tip drive-in;
– concerte, festivaluri, spectacole sau alte evenimente publice sau private în aer liber;
– activități sportive și recreative în aer liber;
– evenimentele private de tipul botezurilor, nunților etc;
– activitatea restaurantelor și evenimentelor în restaurante/cafenele, atât în interior, cât și în aer liber;
– evenimentele în interiorul restaurantelor, cafenelelor, hoteluri.

Când a început pandemia, Clujul a înregistrat 58626 de cazuri și 666 de decese.

Incidența la Cluj
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]

Masca, obligatorie în toate spațiile publice într-o comună din Dâmbovița

O altă localitate din România care se află în scenariul roșu este comuna Morteni din județul Dâmbovița, după ce rata de infectare a atins pragul de 4,47 la mia de locuitori. Oamenii sunt obligați să poarte masca de protecție în toate spațiile publice și, de asemenea, este instituită și carantina de noapte.

CJSU Dâmbovița a decis următoarele măsuri:

„Art.1. (1) Se constată depășirea incidenței cumulate la 14 zile, peste 3/1000 locuitori în comuna Morteni (4,47/1000 locuitori);

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

(2) La nivelul unității administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) vor fi aplicate măsurile specifice intervalului de referinţă (peste 3/1000 locuitori) al incidenţei cumulate la 14 zile prevăzute de H.G. nr. 826/05.08.2021;

(3) În unitatea administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) măsurile specifice intervalului menționat se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 26.08.2021;

Art.2. Se aprobă instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice, stații pentru transportul în comun, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și în alte zone cu potențial de aglomerare de pe raza comunei Morteni;”

Potrivit H.G. nr. 826/05.08.2021, în localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 3 la mie, se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber. De asemenea, sunt interzise nunțile și botezurile.

Hotărârea de Guvern stabilește totodată că „în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00”.

De când a început pandemia, în judeţul Dâmbovița s-au înregistrat 22763 de cazuri și 833 de decese.

Incidența la Dâmbovița
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]

Scenariu roșu într-o localitate din Neamț

Autoritățile din județul Neamț au transmis o listă cu regulile pe care trebuie să le respecte oamenii, după ce incidența a ajuns la 4,43 infectări la mia de locuitori. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț – CJSU a hotărât ieri, 31 august, de la ora 08:00, ca în localitatea Săbăoani să fie interzise activități și evenimente atât în aer liber, cât și în spații închise. Așadar, oamenii nu mai au voie să participe la evenimente sportive, botezuri, nunți, mese festive sau concerte. Totodată, și localurile, restaurantele, cafenelele și terasele se vor închide pentru următoarele două săptămâni. În weekend, pe timpul nopții, se aplică restricții de circulație. De vineri și până duminică, este interzisă circulația în intervalul orar 20:00 – 05:00.

De la începutul pandemiei, în judeţul Neamț a înregistrat 19394 de cazuri și 778 de decese.

Incidența la Neamț
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]

Scenariu galben în două localități din Iași

Localitățile Ceplenița (incidența 2,61) şi Răchiteni (incidența 2,13) din județul Iași au intrat în scenariul galben.

Activitatea în baruri, cluburi, discoteci și a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă în intervalul orar 05:00 – 02:00, fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Organizarea de evenimente private este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

De la începutul pandemiei, în judeţul Iași s-au înregistrat 43037 cazuri și 946 de decese.

Incidența la Iași
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]

Șase localități din județul Călărași se află în scenariul galben

Autoritățile au anunțat că șase localități din județul Călărași au intrat în scenariul galben, după ce rata de infectare a fost depășită. Rata județului Călărași este de 0,57 la mia de locuitori. Cele șase localități care au intrat în scenariul galben sunt municipiul Olteniţa (1,61 incidență), Ştefan Vodă (1,32 incidență), Şoldanu (1,2 incidență), Unirea (1,1 incidență), Grădiştea (1,07 incidență), municipiul Călăraşi (1,15 incidență). Restul localităţilor sunt, deocamdată, în scenariul verde.

De la începutul pandemiei, în judeţul Călărași s-au înregistrat 10401 cazuri și 388 de decese.

Incidența la Călărași
[Sursa: Captură https://covid19.geo-spatial.org/]