Cozonac
Cost estimativ: 50 lei pentru 3 cozonaci
Ingrediente
1,5 kg faina tip 000
500 ml lapte cald
Un cub mare de drojdie proaspata
O lingura extract de vanilie
250 g zahar
200 ml unt topit
5 galbenusuri
Un praf de sare
Coaja de la o lamaie si o portocala
Pentru umplutura:
5 albusuri
700 g nuci macinate
3 – 4 linguri cacao
Coaja de la o lamaie si o portocala
20 ml rom
Stafide, rahat, merisoare
Mod de preparare
Se cerne faina cat mai bine cu putinta.
Se incalzeste laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat, pana se dizolva.
Se dizolva drojdia in putin lapte.
In mijlocul fainii se face un caus, in care se toarna drojdia dizolvata.
Se presara putina faina peste si lasa 10-15 minute sa se activeze drojdia.
Galbenusurile se amesteca cu sare si coaja de citrice, se adauga peste maiaua obtinuta impreuna cu laptele si se framanta cozonacul timp de 20-30 minute.
Se ung mainile cu unt topit si se continua sa se framante aluatul adaugand putin cate putin unt, pana cand acesta se termina.
Se lasa la dospit timp de o ora la loc cald sau chiar in cuptor la 45 grade.
Umplutura
Albusul se mixeaza cu zaharul, se amesteca cu nucile, cacaua, stafidele, merisoarele si aromele.
Se pune aluatul pe un blat de lucru, se unge cu umplutura, apoi se ruleaza sau se impleteste.
Se pune in tavi si se da la cuptor la 180 grade, timp de 40-50 minute.
Ingrediente
1,5 kg faina tip 000
500 ml lapte cald
Un cub mare de drojdie proaspata
O lingura extract de vanilie
250 g zahar
200 ml unt topit
5 galbenusuri
Un
praf de sare
Coaja de la o lamaie si o portocala
Pentru umplutura:
5 albusuri
700 g nuci macinate
3 – 4 linguri cacao
150 g zahar
Coaja de la o lamaie si o portocala
20 ml rom
Stafide, rahat, merisoare
Mod de preparare
Se cerne faina cat mai bine cu putinta.
Se incalzeste laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat, pana se dizolva.
Se dizolva drojdia in putin lapte.
In mijlocul fainii se face un caus, in care se toarna drojdia dizolvata.
Se presara putina faina peste si lasa 10-15 minute sa se activeze drojdia.
Galbenusurile se amesteca cu sare si coaja de citrice, se adauga peste maiaua obtinuta impreuna cu laptele si se framanta cozonacul timp de 20-30 minute.
Se ung mainile cu unt topit si se continua sa se framante aluatul adaugand putin cate putin unt, pana cand acesta se termina.
Se lasa la dospit timp de o ora la loc cald sau chiar in cuptor la 45 grade.
Umplutura
Albusul se mixeaza cu zaharul, se amesteca cu nucile, cacaua, stafidele, merisoarele si aromele.
Se pune aluatul pe un blat de lucru, se unge cu umplutura, apoi se ruleaza sau se impleteste.
Se pune in tavi si se da la cuptor la 180 grade, timp de 40-50 minute.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”