Cozonac baby friendly, pufos și fără zahăr.  Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 14 ian 2023, 02:20

Cozonac baby friendly fără zahăr pentru masa de Paște

Sursa: PixaBay

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de cozonac baby friendly pufos și fără zahăr pentru masa de Paște puteți încerca una dintre rețetele de mai jos. Rapide și delicioase, rezultatele acestor rețete vor fi sigur pe placul micilor mâncăcioși.

Nelipsit de pe masa de Paște a românilor, rețeta de cozonac poate fi ușor adaptată astfel încât si copiii mici să se poată bucura de gustul delicios al unui cozonac baby friendly fără zahăr și pufos. 

Cozonac baby friendly fără zahăr cu fructe confiate 

Ingrediente pentru aluat cozonac baby friendly fără zahăr  :

  • 125 ml lapte călduț
  • 75 gr de unt moale
  • 2 ouă întregi la temperatura camerei
  • 3 smochine
  • 6-7 curmale
  • o lingură de stafide
  • o lingură de merișoare
  • o lingură de fructe de goji
  • coaja rasă de la o portocală
  • 550-600 gr de făină
  • o linguriță și jumătate de drojdie uscată

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Ingrediente pentru umplutură

  • 2 albușuri
  • 2 linguri de carob (pudră de roșcove)
  • 2 linguri de miere
  • 150 gr de nucă mărunțită
  • 100 gr de caju măcinat
  • 2 gălbenușuri pe care le vom folosi pentru uns

Mod de preparare cozonac baby friendly fără zahăr pentru masa de Paște  :

Pentru început punem toate fructele confiate la hidratat într-un bol mare cu apă pentru aproximativ 4-5 ore. Apoi le scurgem și le mixăm bine cu laptele până vom obține o pasta omogenă pe care o vom amesteca apoi cu untul călduț, ouăle, coaja de portocala, faina si drojdia uscată pe care o dizolvă în puțină apă călduță. Lăsăm aluatul astfel pregătit la dospit pentru aproximativ 1 oră.

Citeste si: Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște 2022

Pentru umplutură cozonac baby friendly fără zahăr, se bate carobul cu albușurile. Se adaugă nuca si caju. Se ia aluatul și se împarte în două. Pe masa unsă cu ulei se intinde prima foaie cu mâna, fără a apăsa prea tare aluatul. Se unge aluatul cu o lingură de miere, apoi punem jumătate din umplutură.

Se rulează, apoi se răsucește puțin și se pune aluatul în formă tapetată cu hârtie de copt. Se procedeaza la fel si cu cel de- al doilea cozonac. Tăvile se acoperă cu un prosop de bucătărie curat și se lasă cald să mai crească pentru aproximativ o oră. 

Ungem cozonacii baby friendly fără zahăr cu gălbenușurile bătute apoi punem tăvile în cuptorul preîncălzit și lăsăm la copt la o temperatură de 180 de grade pentru aproximativ o oră. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sursa: rețetă adaptată bucătăraș.ro  

Cozonac baby friendly fără zahăr cu vanilie și susan 

Ingrediente pentru aluat  cozonac baby friendly fără zahăr  

  • 200 gr făină
  • 2 linguri de miere
  • 125 ml de lapte
  • 1 gălbenuș de ou
  • 5 gr drojdie uscată
  • 25 ml de ulei
  • 50 gr de unt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de potocale

Ingrediente pentru umplutură

  • 50 gr nuci măcinate
  • 3 lingurițe pudră de carob
  • 1 albuș de ou

Pentru decor avem nevoie de 1 ou și 20 gr de susan 

Citeste si: Secrete pentru un COZONAC pufos

Mod de preparare cozonac baby friendly fără zahăr cu vanilie și susan

Topim untul într-o cratiță. După ce acesta s-a topit, adăugăm laptele, mierea, esența de lamâie, esența de vanilie, esența de portocală și gălbenusul de ou bătut. Amestecăm și lăsăm pe foc 2 minute.

În bolul mixerului punem faina, sarea, drojdia și amestecul din cratiță. Mixam aluatul pentru 10 minute. Puțin câte puțin adăugăm uleiul în timp ce aluatul se mixeaza. Lăsăm aluatul la mixat până când uleiul se încorporeaza. Punem aluatul într-un castron și îl acoperim cu folie de plastic. îl lasam la dospit 2 ore.

Într-un bol mixăm albușul până devine spumă. Adăugăm pudra de roșcove, nuca măcinată și amestecăm foarte bine.

Împarțim aluatul în 4 pentru a forma 2 cozonaci.

întindem 2 bucăți de aluat. Pe fiecare bucată punem umplutura. Rulăm fiecare bucată de aluat și apoi împletim cozonacul baby friendly fără zahăr. Îl punem într-o tavă și îl lăsăm la dospit pentru aproximativ  o oră.

Batem oul si ungem cozonacii baby friendly fără zahăr, apoi îi ornăm cu susan și îi băgam în cuptorul preîncălzit. Îi lăsăm la copt la o temperature de 180 de grade pentru aproximativ o oră, iar pentru a fi siguri că sunt gata îi putem verifica prin testul scobitorii.

Sursă: gătesc.ro