Cozonac fara framantare. Reteta celui mai pufos cozonac cu nuca si cacao

Autor: L.S.
Actualizat: 25 ian 2021, 17:55

Iata reteta unui cozonac pufos si delicios, la care nu trebuie sa framanti si nici sa petrece mult timp in bucatarie.

Cozonac fara framantare. Ingrediente pentru doi cozonaci- aluatul

1 kg faina

600 ml lapte cald

250 g zahar

un pachet unt

2 pliculete drojdie uscata

6 galbenusuri

200 g stafide

1 lingurita esenta de vanilie

1 lingurita esenta de rom

coaja unei portocale+coaja unei lamai

1/2 lingurita sare

Cozonac fara framantare. Ingrediente pentru umplutura de nuca

6 albusuri

600 g nuca macinata

4 linguri cacao

200 g zahar pudra

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum faci paine fara coacere si fara drojdie. Nu ai nevoie de cuptor. Reteta rara manastireasca

Citeste si: Cum să faci maia. Rețeta simplă pentru drojdie naturală

Cozonac fara framantare. Mod de preparare:

Pregateste aluatul de cozonac:

1. Dizolva drojdia in laptele caldut, cu 2 linguri de zahar.

Las-o sa se odihneasca pentru 20 de minute. Dupa ce drojdia se activeaza (se umfla la suprafata), adauga restul de zahar, aromele, untul topit si sarea.

2. Incorporeaza apoi treptat faina cernuta, stafidele si framanta doar pana ce obtii un aluat omogen si elastic (cca 5 min). Pune aluatul intr-un recipient cat mai incapator si da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.

3. Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute inainte de a lucra cu el.

Pregateste umplutura:

1. Bate albusurile spuma (fara zahar, fara nimic altceva), pana ce devin pufoase. Incorporeaza nuca macinata, cacaua si zaharul pudra.

2. Imparte aluatul in 4 parti egale. Pe blatul bine uns cu ulei, intinde 2 dintre bucati in dreptunghiuri si unge-le 1/2 din compozitie.

Ruleaza fiecare bucata de aluat, apoi impleteste-le intre ele.

3. Uneste capetele cozonacului si muta-l intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Procedeaza exact la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat ramas si cu cealalta jumatate de umplutura. Unge cozonacii cu un galbenus combinat cu 2 linguri de lapte.

4. Lasa cei doi cozonaci la crescut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Odata ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de galbenus, presara-i cu zahar si da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau pana cand cozonacul fara framantare trece testul scobitorii.

 

Citeste si: Quesadilla- reteta mexicana

Citeste si: Reteta Ratatouille- cea mai cunoscuta tocanita de legume din lume

Citeste si: Reteta Briam- Ghiveci grecesc de legume