Preparatele de pe masa tradițională de Crăciun sunt foarte gustoase și aromate, însă nutriționiștii atrag atenția că orice exces alimentar poate provoca un adevărat dezechilibru la nivelul organismului. Iată care este cel mai nociv aliment de pe masa tradițională de Crăciun.
Masa de Crăciun 2022. Ce aliment poate deveni nociv?
De pe masa tradițională de Crăciun nu lipsește carnea de porc, preparată în diferite forme, cârnații, piftia, cozonacul, salatele cu multă maioneză și sarmalele.
Cârnații, fie că sunt preparați în casă, fie că sunt cumpărați din comerț, sunt printre cele mai nocive alimente de pe masa de sărbătoare. Specialiștii spun că pot cauza gută. În plus, pentru cei care suferă de ulcer sau au probleme hepatice, carnea tocată folosită pentru prepararea cârnaților este periculoasă, astfel că se recomandă moderație, potrivit adevarul.ro.
Carnea tocată este folosită și pentru prepararea sarmalelor, un alt preparat iubit de români, dar care poate deveni nociv atunci când este consumat în cantități mari.
Ficatul și bila sunt puse la grea încercare în această perioadă, având în vedere că sunt consumate foarte multe grăsimi, iar activitatea fizică este una redusă.
Pe lângă preparatele cu multe calorii, românii consumă și băuturi alcoolice de Crăciun și Revelion, iar în combinație cu mâncarea, acestea pot duce la apariția neplăcerilor.
Citește și: Rețeta de turtă dulce pentru Crăciun 2022
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: De ce se ține post negru în Ajun de Crăciun. Zi de post aspru pentru credincioși pe 24 decembrie
Cum pot fi prevenite indigestiile de Crăciun 2022?
De cele mai multe ori, românii ajung la camera de gardă de sărbători, iar de vină sunt excesele alimentare din această perioadă a anului. Crăciunul și Revelionul vin după o perioadă de 40 de zile de post, iar cei care s-au abținut de la alimentele de dulce în această perioadă trebuie să fie foarte atenți la ce
Pentru a preveni indigestiile de Crăciun 2022, majoritatea specialiștilor în nutriție sunt de părere că moderația este cheia. Stările de rău pot fi prevenite introducând în alimentație treptat alimentele de origine animală, regulă de care ar trebui să țină cont în special persoanele care au ținut postul Crăciunului.
În plus, se recomandă ca porțiile să nu fie foarte mari, iar de pe masa de sărbătoare să nu lipsească fructele și legumele, astfel încât meniul de Crăciun să fie unul cât mai echilibrat.
Pe lângă grija la alimentație, cei care vor să prevină indigestiile de Crăciun 2022 sunt sfătuiți să facă mișcare ușoară. Astfel, organismul va mai consuma din calorii, iar șocul provocat de mesele îmbelșugate și de consumul de alcool din perioada Crăciunului și Revelionului nu va mai fi resimțit chiar atât de puternic. Sunt recomandate în special plimbările în aer liber, mai ales ales dacă temperaturile sunt scăzute, frigul favorizând arderea caloriilor.