Crăciun: Ce are Papa Francisc de spus pentru Ucraina?

Author: Bogdan Frațilă

Șeful Bisericii Catolice a abordat războiul din Ucraina în cadrul discursului său tradițional!

Sursa: PixaBay

Șeful Bisericii Catolice a abordat războiul din Ucraina în cadrul discursului său tradițional!

Șeful Bisericii Catolice a abordat războiul din Ucraina în cadrul discursului său tradițional. După doi ani de restricții COVID, mii de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru.
Mii de oameni s-au adunat duminică în Piața Sfântul Petru din Roma pentru a-l asculta pe Papa Francisc în discursul său din ziua de Crăciun. În vârstă de 86 de ani, acesta a abordat războiul din Ucraina, în timp ce oferea rugăciuni pentru țara devastată de război de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.


"Fie ca Domnul să ne inspire să oferim gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe toți cei care suferă și să lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor și de a pune capăt imediat acestui război fără sens!", a spus el.
Papa a condamnat folosirea "hranei ca armă" în război. "Știm că orice război provoacă foamete și exploatează hrana ca armă...
[să ne angajăm], începând cu cei care dețin responsabilități politice, să facem din hrană exclusiv un instrument de pace", a spus el.
Papa Francisc a spus că războiul din Ucraina nu ar trebui să diminueze preocuparea pentru persoanele afectate de conflicte sau crize umanitare în alte părți, inclusiv în Siria, Myanmar, Iran, Haiti și regiunea Sahel din Africa. De asemenea, el a făcut apel la dialog între israelieni și palestinieni.

"Timpul nostru se confruntă cu o foamete gravă de pace...", a spus el.

Critici la adresa poziției diplomatice

Papa Francisc a făcut un apel constant la pace în urma invaziei Rusiei asupra vecinului său, dar a pășit cu grijă pentru a menține un dialog delicat cu Moscova. Francisc a fost criticat în unele cercuri pentru că nu a fost mai explicit în a-l acuza pe președintele rus Vladimir Putin pentru conflict.


În iunie, papa a spus că războiul a fost "poate că, într-un fel, fie a fost provocat, fie nu a fost prevenit".
Șeful Bisericii Catolice a menținut în prim-planul mesajelor sale prețul uman al războiului, cum ar fi la începutul acestei luni, când a oferit rugăciuni pentru Ucraina, despre care a spus că este "chinuită".

"Acum este momentul să nu mai intensificăm rivalitățile și să nu mai consolidăm blocurile opuse.

Avem nevoie de lideri care, la nivel internațional, să permită oamenilor să crească în înțelegere reciprocă și dialog."

Papa a reafirmat, de asemenea, că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina, lucru pe care a fost criticat anterior pentru că nu l-a făcut atunci când a început invazia rusă. În mod tradițional, papa trimite salutări către capitalele țărilor pe care le survolează. Cu toate acestea, zborul său de la Roma către capitala kazahă Nur-Sultan a evitat spațiul aerian rusesc, ceea ce înseamnă că nu i-a trimis niciuna președintelui rus Vladimir Putin.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Restricțiile COVID au fost ușurate

În 2020, Francisc a rostit tradiționala binecuvântare "Urbi et Orbi" ("către oraș și lume") practic de la un pupitru din interiorul Vaticanului din cauza pandemiei de coronavirus.
În 2021, a fost instituită o adunare restricționată, dar anul acesta sunt așteptați mii de credincioși în capitala italiană, pentru a asculta mesajul anual, care a început la ora locală 12:00 (11:00 GMT).

Citește și: SUA: Zeci de morți în urma furtunii de iarnă din ziua de Crăciun!

Citește și: Top 3 Descoperiri legate de Moise si Exod! Le cunosti deja?

Citește și: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

 

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!