Ingrediente
1 kg file de novac
50g malai
Sare/piper
Pentru mujdei:
O capatana usturoi
Sare
O lingura otet
50 ml ulei
Apa
Verdeata
Pentru mamaliguta:
300 g malai grisat
Sare
O lingura de ulei
Mod de preparare
Pestele
Se curata pestele si se taie in felii de aproximativ 2 cm.
Se asezoneaza cu sare si piper, apoi se da prin malai si se prajeste in strat de un deget de ulei la foc mediu.
Se scoate pe un servetel pentru a se elimina excesul de grasime si se serveste cu mujdei si mamaliguta.
Mujdeiul ca la Dunare se face astfel:
Usturoiul se piseaza marunt cu sare, apoi se freaca cu ulei treptat, treptat pana devine o crema, usor spumoasa.
Se mai adauga si o lingura de otet care se omogenizeaza bine si apoi se adauga apa pana la consistenta dorita.
Se adauga verdeata.
Mamaliguta pripita
Mamaliguta pripita este specifica Deltei si se face astfel:
Se pune un ceaun sau o oala adanca la fiert cu apa.
Cand apa a inceput sa fiarba, se adauga o lingura de sare si se toarna malaiul in ploaie amestecand in continuu cu un tel.
Se toarna malai pana avem consistenta unei smantani groase, apoi se amesteca din cand in cand cu telul sa nu se prinda de fund si se lasa la fiert pana se ingroasa mamaliga, iar malaiul a fiert.
Cand dam jos de pe foc se adauga o lingura de ulei pentru un luciu frumos, dar si pentru extra cremozitate.
Un indiciu ca malaiul a fiert: mamaliga sa fie cremoasa, nu grunjoasa cand o gustam.