„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme”. Ce spune unul dintre deținuți despre ultimele ore din viața opozantului rus, dar și motivul pentru care mamei lui Alexei Navalnîi i s-a interzis accesul la cadavrul fiului său

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 19 feb 2024, 14:59

Ancheta continuă în cazul morții lui Alexei Navalnîi

Sursa: Profimedia/ Peter Rigaud- DER SPIEGEL

Moartea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al liderului Vladimir Putin, rămâne încă un mister. Ancheta continuă, însă unul dintre deținuți susține că Navalnîi ar fi murit mult mai devreme decât s-a anunțat.

Moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, continuă să stârnească semne de întrebare, întrucât autoritățile ruse nu au făcut încă publică cauza oficială a decesului. Incidentul a fost învăluit în mister, iar familia lui Navalnîi se confruntă cu obstacole în obținerea de informații precise, dar și în ceea ce privește accesul la cadavrul acestuia.

Alexei Navalnîi ar fi murit mai devreme decât data anunțată de autoritățile din Rusia

Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoarea din Iamalo-Neneția, conform unui comunicat emis de Serviciul Penitenciar Federal. Disidentul rus s-a simțit rău după o plimbare, iar ulterior și-a pierdut cunoștința, fiind declarat decesul.

Potrivit Novaia Gazeta, gardienii închisorii au desfășurat o percheziție amănunțită asupra tuturor deținuților, confiscând telefoane mobile, cărți de joc și chiar boilere, în dimineața zilei de 16 februarie.

Un deținut intervievat de aceeași sursă afirmă că întreaga comunitate din închisoare a aflat despre moartea lui Aleksei Navalnîi în acel moment.

Citește și: Misterul morții lui Alexei Navalnîi. Certificatul de deces emis, dar trupul neînsuflețit dispărut

Același deținut a susținut pentru sursa menționată anterior faptul că Navalnîi ar fi decedat cu o seară înainte ca oficialii să facă public anunțul oficial al decesului său.

Acesta susține că paza a fost întărită cu o seară înainte și că pe timpul nopții s-ar fi auzit mai multe mașini care au intrat pe teritoriul închisorii din Siberia.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară. Altfel de ce a trebuit să ne închidă bine în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”,

a spus acesta, potrivit Novaia Gazeta și preluat de digi24.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Accesul mamei şi avocaţilor lui Navalnîi la cadavrul acestuia a fost refuzat

O nouă decizie controversată în cazul morții liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost interzicerea accesului rudelor la cadavrul acestuia. Echipa lui Navalnîi a denunțat luni această situație, subliniind că mama sa "nu este autorizată" să intre în morga unde s-ar putea afla trupul neînsuflețit.

”Mama lui Aleksei (Navalnîi) şi avocaţii săi au sosit la morgă (luni) dimineaţă.

Nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns”, a fost anunțul făcut de o purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, potrivit news.ro.

Citește și: „Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe” Mama lui Alexei Navalnîi, îngenuncheată de durere. Femeia nu știe unde se află trupul neînsuflețit al fiului său

Potrivit purtătoarei de cuvânt, Comisia rusă de anchetă a comunicat mamei și avocaților lui Navalnîi că nu a fost stabilită cauza decesului, fiind încă ”nedeterminată” și că ancheta cu privire la moartea opozantului a fost ”prelungită”. Kira Iarmîș denunță această situație, afirmând că autoritățile nu dezvăluie durata exactă a acestei prelungiri și că, în opinia sa, furnizează informații false, câștigând astfel timp. Ea adaugă că această lipsă de transparență și reticența autorităților în a oferi informații clare sugerează o tentativă de a ascunde adevărul și de a menține o anumită incertitudine în jurul cazului.

Între timp, un grup de angajați ai FSB a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, reconfigurând echipamentele de supraveghere și sistemele de monitorizare ascunse. „Există un motiv să credem că toate microfoanele și camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, au spus aceștia, potrivit Gulagu.net.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, principalul adversar al lui Vladimir Putin, a decedat vineri, la vârsta de 47 de ani, în închisoarea din regiunea Iamal, unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Navalnîi fusese închis după ce s-a întors în Rusia la începutul lui 2021.