Dar de la samanta naturala pana la lichidul galbui pe care il cumparam la sticle apar multe ingrediente surpriza. Spre surprinderea multor oameni, uleiul rafinat nu este deloc sanatos.
"Cu cat uleiul este mai rafinat, cu atata raman numai acizi grasi in el. Toate produsele care sunt bune sunt scoase si prin aceste substante care se baga ca sa-l rafineze uleiul devine din ce in ce mai periculos", spune nutritionistul Virgiliu Stroescu.
Ce se intampla, de fapt, cu substanta bruta extrasa din floarea soarelui? Trece prin mai multe procesari chimice, inclusiv printr-o spalare cu soda caustica.
Cu alte cuvinte, consumam otravuri. Acizii grasi din compozitia uleiului natural intra in reactii chimice cu substantele folosite la procesare.
"Si atunci apar acroleina, acrilamida, amine, heterociclice, apar cetone, substante deosebit de toxice.
Credeati cumva ca tratamentele se opresc aici!? Inainte sa ajunga in forma pe care o cumparam la sticla, din substanta bruta se extrag toate componentele naturale care ii dau gust. Ce ramane? Substantele chimice folosite drept inlocuitori.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Toate procedurile se fac la temperaturi ametitor de mari. Uleiul este incalzit, apoi racit si la final, pentru ultima etapa, adus din nou, la 180 de grade.
"Fiind scos, extras cu temperaturi foarte foarte inalte, el se altereaza. Apoi, ca sa fie rafinat, sa aiba culoarea aia frumoasa, il mai incingem inca o data. De doua ori incins, mai e uleiul ala sanatos?", adauga nutritionistul.
Riscurile pe care le presupune consumul acestor uleiuri pe termen indelungat sunt de-a dreptul distrugatoare pentru organism.
Specialistii cred ca si atat de laudatul ulei de masline poate fi periculos. Asta daca e tratat chimic precum cel de floarea soarelui.
Nutritionistii spun ca cel mai sigur ulei pare sa fie cel de porumb. Este procesat foarte putin si isi pastreaza substantele nutritive originale. Cand