Sfanta Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele vesnice, iar ea s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor si copacii s-au aplecat in fata ei. Sarbatoarea ortodoxa a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiata de ceea ce romano-catolicii numesc Inalţarea Fecioarei. In conformitate cu Sfanta Traditie, Maica Domnului a murit ca orice fiinta omeneasca, "adormind", asa cum indica si numele sarbatorii. Apostolii, care erau raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia la neamuri, au fost adusi in mod miraculos la acest eveniment, fiind cu totii prezenti, cu exceptia Sfantului Toma.
El a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce a fost inmormantata; dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormantul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit ca trupul Ei nu mai era in mormant. De aceea, Biserica Romano-Catolica prefera sa se refere la acest eveniment ca Inaltarea. Tinand seama de disparitia trupului Maicii Domnului din mormant, se considera ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.
Se spune ca mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credinciosi il viziteaza. In sustinerea acestei ipoteze pledeaza si prezenta braului Fecioarei, tesut chiar de Ea din par de camila, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost asezat intr-o racla de aur, in biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special in cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brau exista astazi un fragment la Manastirea Vatopedu din Muntele Athos si alt fragment la Manastirea Panaghia Soumela din Grecia.
Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este precedata de 14 zile de post strict, cu exceptia Schimbarii la Fata (6 august), cand este dezlegare la peste.
Sursa: Agerpres