Credit Suisse face un pas înapoi de pe marginea prăpastiei!

Author: Bogdan Frațilă

De la criza financiară încoace nu a mai existat o asemenea nervozitate cu privire la o posibilă criză bancară!

Sursa: Captură YouTube

De la criza financiară încoace nu a mai existat o asemenea nervozitate cu privire la o posibilă criză bancară!

De la criza financiară încoace nu a mai existat o asemenea nervozitate cu privire la o posibilă criză bancară. Miercuri, Credit Suisse părea să se afle într-o situație disperată. Ar putea să se prăbușească sau a fost evitat ce e mai rău?
Contagiunea. Importanță sistemică. Prea mare pentru a da faliment. Cuvinte pe care le asociem cu criza financiară din 2008 și care au revenit la modă în ultima săptămână sau cam așa ceva.
În primul rând, a fost vorba de prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA. Apoi a venit Signature Bank. Pe fondul panicii crescânde de pe piață în jurul băncilor de pretutindeni, o criză gravă și îngrijorătoare a apărut la un creditor european mult mai mare: Credit Suisse.
Acțiunile Credit Suisse au închis miercuri în scădere cu 24,2%, după o vânzare uriașă. Amploarea pierderilor a reflectat panica de pe piață cu privire la viitorul creditorului elvețian, în contextul unei vânzări mai ample a acțiunilor bancare europene.

Atunci când Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, a declarat că nu va mai acorda asistență financiară băncii elvețiene, panica s-a intensificat și au crescut speculațiile cu privire la capacitatea băncii de a-și plăti deponenții. Situația s-a calmat considerabil de atunci. Banca centrală elvețiană s-a oferit să ajute la consolidarea lichidităților Credit Suisses, permițându-i să împrumute până la 54 de miliarde de dolari, dacă este necesar. Într-o declarație comună cu autoritatea elvețiană de reglementare financiară, miercuri seara, aceasta a declarat că nu există "indicii privind un risc direct de contagiune pentru instituțiile elvețiene din cauza turbulențelor actuale de pe piața bancară din SUA".
Joi, piețele financiare rămân volatile pe fondul incertitudinii generalizate cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare. Întregul episod ridică o întrebare: Ar putea Credit Suisse să se prăbușească? Și ce ar trage în jos odată cu ea?

De la criza financiară încoace nu a mai existat o asemenea nervozitate cu privire la o posibilă criză bancară!
[Sursa: PixaBay]

Credit Suisse: cu greu o nouă criză

Este important de menționat că problemele Credit Suisse nu sunt noi. Acesta a fost afectat de o serie de scandaluri în ultimii ani, cel mai grav fiind pierderea masivă de tranzacționare suferită ca urmare a prăbușirii Archegos Capital, o companie de gestionare a activelor. De asemenea, a suferit pierderi semnificative ca urmare a închiderii companiei financiare Greensill. Luna trecută, banca a raportat cea mai mare pierdere anuală de la criza financiară încoace, o pierdere de 7,42 miliarde de euro (7,86 miliarde de dolari). Ea a avertizat că nu va fi profitabilă în 2023, ceea ce a provocat o vânzare de acțiuni care era deja semnificativă înainte de haosul din această săptămână.
Clienții au retras sume importante de luni de zile, pe fondul unor zvonuri răspândite privind bunăstarea băncii. Aceasta se află în mijlocul unui proces de restructurare radicală menit să depășească perioada încărcată de criză. Cu toate acestea, Florian Heider, analist la Leibniz Institute for Financial Research (SAFE), spune că, deși Credit Suisse are probleme, criza din ultimele zile ar putea lovi orice bancă în cazul în care ar avea loc un atac de panică similar.
"Orice bancă va avea o problemă de lichiditate dacă cei care au depozite scot banii deodată", a spus el. "A pierdut 70% din prețul acțiunilor sale în ultimul an și, prin urmare, da, este o bancă care are probleme. Dar este, de asemenea, o bancă care pare să facă ceea ce trebuie pentru a ieși din această situație. Dacă își pot schimba modelul de afaceri, ar trebui să fie bine în viitor".

De la criza financiară încoace nu a mai existat o asemenea nervozitate cu privire la o posibilă criză bancară!
[Sursa: PixaBay]

O criză diferită, mai ușor de gestionat?

Au existat și alte voci la fel de pozitive. Pascal Donohoe, șeful colectivului Eurogrupului miniștrilor de finanțe din zona euro, a declarat joi că este încrezător că băncile europene vor fi capabile să gestioneze actualul haos de pe piață.
"Ar trebui să avem încredere în ceea ce am făcut. Dar, în același timp, niciunul dintre noi nu se complace în fața mediului economic în care ne aflăm", a declarat el pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Cu toate acestea, amploarea pierderilor de pe piață și lipsa bruscă de încredere în acțiunile bancare au dus la speculații cu privire la cât de asemănătoare este criza actuală cu criza financiară de acum 15 ani. Florian Heider spune că este fundamental diferită, deoarece problemele de bază de data aceasta sunt legate de ratele dobânzilor, spre deosebire de data trecută. În opinia sa, o diferență mai semnificativă este reprezentată de îmbunătățirea reglementărilor.
"Reglementarea bancară a făcut progrese semnificative", a spus el. "Este cu mult mai bună decât era înainte". El a subliniat că actuala criză trebuie privită în contextul în care economia mondială intră într-o perioadă de rate ridicate ale dobânzilor, după o lungă perioadă de rate scăzute ale dobânzilor. "Acest lucru va supăra întotdeauna piețele financiare", a spus el.
În acest sens, Banca Centrală Europeană a anunțat joi că va majora ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, menținându-și obiectivul declarat de combatere a inflației. Au existat speculații potrivit cărora BCE nu va majora ratele din cauza turbulențelor de pe piață, însă aceasta și-a menținut planul pe care l-a semnalat de săptămâni întregi.

Citește și: Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea