Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 mar 2023, 11:50

Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției face Credit Suisse să fie prima mare bancă globală căreia i se acordă un astfel de ajutor dupa 2008

Sursa: Captură YouTube

Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției face Credit Suisse să fie prima mare bancă globală căreia i se acordă un astfel de ajutor dupa 2008

Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției face ca Credit Suisse să fie prima mare bancă globală căreia i se acordă un astfel de ajutor de la criza financiară mondială din 2008. Banca globală Credit Suisse AG, cu sediul în Elveția, a declarat joi că va împrumuta 50 de miliarde de franci elvețieni (50,7 miliarde de euro, 54 de miliarde de dolari) de la banca centrală a țării, într-o mișcare menită să îi consolideze lichiditățile și rezervele de depozite.

Acțiunile băncii de investiții și ale firmei financiare aflate în dificultate au urcat la bursă după acest anunț, care a urmat celei mai proaste zile de tranzacționare din istoria Credit Suisse.

Ce este atât de semnificativ în această mișcare?

Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției (SNB) face din Credit Suisse prima mare bancă globală căreia i se acordă o astfel de salvare de la criza financiară mondială din 2008.

Autoritățile elvețiene au declarat miercuri că Credit Suisse a îndeplinit "cerințele de capital și de lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică" și că ar putea accesa lichiditatea băncii centrale în caz de nevoie. Băncile centrale din întreaga lume acordă lichidități băncilor în perioadele de turbulențe pe piață, inclusiv în cele induse de pandemia COVID. Măsurile vin în timpul unei căderi severe a prețului acțiunilor Credit Suisse, care a declanșat temeri mai mari privind o criză mai amplă a depozitelor bancare.
De asemenea, banca a făcut o ofertă de răscumpărare a unor datorii în valoare de 2,5 miliarde de dolari în SUA și de 500 de milioane de euro în cazul datoriilor europene.
"Aceste măsuri demonstrează o acțiune decisivă de consolidare a Credit Suisse, pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică pentru a oferi valoare clienților noștri și altor părți interesate", a declarat directorul general al firmei de investiții, Ulrich Körner.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce a declanșat vânzarea?

Acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu până la 30%, declanșate de un interviu acordat Bloomberg TV, în care domnul al-Khudairy de la Saudi National Bank- cel mai mare acționar al Credit Suisse- a declarat

că "absolut deloc" nu va injecta mai multă lichiditate în bancă. Ulterior, el a precizat că poziția sa fermă a fost aceea de a respecta normele de reglementare și limitările statutare.
Piața, deja tensionată de prăbușirea, săptămâna trecută, a două firme americane de dimensiuni medii, Silicon Valley Bank și Signature Bank, a continuat să vândă acțiuni Credit Suisse, în ciuda asigurărilor că banca are o bază solidă de lichidități, cu o rată a depozitelor în numerar de 150%.
O rată a depozitelor în numerar reprezintă suma de bani pe care o bancă ar trebui să o aibă disponibilă ca procent din suma totală de bani pe care clienții săi au depus-o în bancă.
Între timp, două surse de supraveghere au declarat pentru agenția de știri Reuters că Banca Centrală Europeană a contactat băncile aflate sub supravegherea sa pentru a le chestiona cu privire la expunerile lor față de Credit Suisse. Trezoreria SUA a declarat, de asemenea, că monitorizează situația din jurul Credit Suisse și că este în contact cu omologii de la nivel mondial, potrivit unui purtător de cuvânt al Trezoreriei.

Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!