Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției face ca Credit Suisse să fie prima mare bancă globală căreia i se acordă un astfel de ajutor de la criza financiară mondială din 2008. Banca globală Credit Suisse AG, cu sediul în Elveția, a declarat joi că va împrumuta 50 de miliarde de franci elvețieni (50,7 miliarde de euro, 54 de miliarde de dolari) de la banca centrală a țării, într-o mișcare menită să îi consolideze lichiditățile și rezervele de depozite.
Ce este atât de semnificativ în această mișcare?
Decizia de a se împrumuta de la Banca Națională a Elveției (SNB) face din Credit Suisse prima mare bancă globală căreia i se acordă o astfel de salvare de la criza financiară mondială din 2008. Autoritățile elvețiene au declarat miercuri că Credit Suisse a îndeplinit "cerințele de capital și de lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică" și că ar putea accesa lichiditatea băncii centrale în caz de nevoie.
"Aceste măsuri demonstrează o acțiune decisivă de consolidare a Credit Suisse, pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică pentru a oferi valoare clienților noștri și altor părți interesate", a declarat directorul general al firmei de investiții, Ulrich Körner.
Ce a declanșat vânzarea?
Acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu până la 30%, declanșate de un interviu acordat Bloomberg TV, în care domnul al-Khudairy de la Saudi National Bank- cel mai mare acționar al Credit Suisse- a declarat că "absolut deloc" nu va injecta mai multă lichiditate în bancă. Ulterior, el a precizat că poziția sa fermă a fost aceea de a respecta normele de reglementare și limitările statutare.
Piața, deja tensionată de prăbușirea, săptămâna trecută, a două firme americane de dimensiuni medii, Silicon Valley Bank și Signature Bank, a continuat să vândă acțiuni Credit Suisse, în ciuda asigurărilor că banca are o bază solidă de lichidități, cu o rată a depozitelor în numerar de 150%. O rată a depozitelor în numerar reprezintă suma de bani pe care o bancă ar trebui să o aibă disponibilă ca procent din suma totală de bani pe care clienții săi au depus-o în bancă.
Între timp, două surse de supraveghere au declarat pentru agenția de știri Reuters că Banca Centrală Europeană a contactat băncile aflate sub supravegherea sa pentru a le chestiona cu privire la expunerile lor față de Credit Suisse. Trezoreria SUA a declarat, de asemenea, că monitorizează situația din jurul Credit Suisse și că este în contact cu omologii de la nivel mondial, potrivit unui purtător de cuvânt al Trezoreriei.
Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea
Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!