Creierul lui Einstein poate fi examinat si studiat pe iPad

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 31 aug 2021, 10:30

Oamenii de stiinta, profesorii, dar si persoanele obisnuite pot sa examineze esantioane prelevate din creierul lui Albert Einstein, ca la microscop, gratie unei noi aplicatii iPad, au anuntat marti, promotorii acestui proiect.

Medicul Thomas Harvey a realizat autopsia parintelui fizicii moderne la spitalul din orasul Princeton, in New Jersey, pe 18 aprilie 1955, la putin timp dupa decesul lui Albert Einstein, cauzat de ruperea unui anevrism.

Medicul american a extras creierul lui Einstein, autorul teoriei relativitatii, pe care l-a segmentat in circa 170 de bucati, inainte de a taia din ele numeroase esantioane ce puteau fi studiate la microscop.

Aceste lamele cu tesut cerebral au fost colorate pentru a pune in evidenta structura celulara si tesuturile nervoase conductoare.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/creierul-einstein-afp-85e6742b66f9a1dd3bb4e19f4370ba7f.jpgMostenitorii medicului Harvey au donat aceasta colectie de lamele cu creierul lui Einstein Muzeului National pentru Sanatate si Medicina din Chicago, in 2010. In primavara anului 2012, muzeul a obtinut fonduri private pentru a digitaliza aceasta colectie, care este de acum accesibila pe iPad.

Incasarile obtinute din comercializarea acelei aplicatii vor fi donate muzeului si diviziei de medicina din cadrul Departamentului american al Apararii.