În anul 2015, alocația copiilor era în valoare de 200 de lei pentru copiii de până doi ani, iar copiii între 2și 18 ani, suma de 42 de lei.
Alocațiile copiilor au fost mărite în anul 2023
În anul 2023, alocația copiilor a ajuns la suma de 631 de lei pentru copii de până la doi ani, și de și de 256 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.
Citește și: Peste 3,5 milioane de copii vor primi mai mulți bani de la stat
Potrivit proiectului de ordonanță adoptat în urmă cu doi ani, alocațiile ar urma să crească iar de la 1 ianuarie 2024. De alocației în anul 2023 au beneficiat 3.516.250 de copii, 360.762 doar în București.
Deși unii se plâng de faptul că alocația este insuficientă pentru nevoile copiilor, o bună gestionare poate ajuta în acest sens.
Citește și: Nou sprijin de la stat: Vouchere în valoare de 25.000 lei pentru proprietarii de case din România
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„ Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru părinții și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața tinerilor când depășesc pragul vârstei de 18-20 de ani. În acest moment, părinții pot juca un rol semnificativ în asigurarea unui început financiar stabil pentru copiii lor, evitându-le astfel situații dificile, datorii sau credite. Cu toate acestea, resursele financiare pot fi limitate, motiv pentru care obiectivele trebuie planificate cu grijă din timp. Un instrument foarte util pentru părinți este gestionarea eficientă a alocației oferite de stat ”, spune Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
Acesta este modul prin care poți economisi banii veniți din alocație
O primă variantă ar fi ca părinții să pună „la saltea” banii copiilor, astfel că în 20 de ani, cu o alocație lunară în valoare de 256 de lei, ar avea suma de 61.440
Citește și: Dispar tichetele de masă! Cu ce alternative vor fi înlocuite acestea
O altă variantă este și depunerea banilor într-un cont bancar, acolo unde beneficiezi și de o dobândă. Astfel că în 20 de ani, la suma de 61.440 lei se adaugă și un câștig net de 28.618 de lei.
Citește și: Zi liberă de la muncă pentru părinți, în prima zi de școală? Ce prevede Codul Muncii
Pentru copii, banii strânși din alocație pot da un alt start în viață, pot folosi banii pentru acoperirea studiilor universitare sau pentru a-și cumpăra o mașină.