Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: Simona Bucura Oprescu „E important că avem clar faptul că majorarea se face anual în ianuarie”

Autor: Cristina Mocanu

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, pensiile românilor ar putea crește din nou.

Simona Bucura Oprescu a anunțat că este posibil ca de la data de 1 ianuarie 2025, pensiile românilor să fie majorate. Pensiile vor fi supuse aceleiași impozitări și nu va exista riscul unei supraimpozitări.

Pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a adus o veste așteptată și binevenită pentru milioanele de pensionari din România: pensiile vor cunoaște o nouă creștere începând cu 1 ianuarie 2025. Această declarație importantă a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate, unde au fost prezentate și detalii despre

planurile guvernului privind majorările pensiilor și impozitarea acestora.

Anul acesta, la 1 ianuarie, pensiile românilor au fost deja indexate cu rata inflației, aducând o creștere de 13,8%. Această indexare a fost un pas esențial pentru menținerea puterii de cumpărare a pensionarilor, având în vedere creșterea constantă a prețurilor.

O altă măsură importantă este programată pentru 1 septembrie, când se va efectua un proces de recalculare a pensiilor.

Este esențial de menționat că autoritățile au asigurat că nicio pensie nu va scădea după recalculare și că sumele recalculate vor fi livrate începând cu 2 septembrie. Această acțiune își propune să ofere stabilitate financiară pensionarilor și să asigure menținerea nivelului lor de trai în contextul schimbărilor economice.

Citește și: Apar noutăți la recalcularea pensiilor: Simona Bucura-Oprescu „Ținta noastră este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate”

Care va fi mecanismul creșterii pensiei?

Ministrul Simona Bucura Oprescu a explicat în detaliu mecanismul de creștere a pensiilor conform noii legi. Potrivit acesteia, creșterea pensiilor se va realiza în funcție de inflație și de 50% din câștigul salarial mediu brut. O noutate semnificativă este faptul că majorările vor avea loc în fiecare an, în luna ianuarie. Această schimbare reprezintă o veste bună pentru pensionari, asigurându-le o creștere constantă a veniturilor și eliminând incertitudinea referitoare la momentul majorărilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Privind majorarea planificată pentru ianuarie 2025, ministrul a indicat că inflația estimată pentru acea perioadă depășește 10%, iar suma corespunzătoare va fi calculată conform formulei stabilite în lege.

Această previzibilitate în ceea ce privește majorările pensiilor este crucială pentru pensionari și le oferă un cadru stabil pentru planificarea bugetului familial.

Potrivit capital.ro, Simona Bucura-Oprescu a precizat că „Avem articolul 84 în noua lege, care spune foarte clar care e mecanismul de creștere a pensiilor. Au fost unii care au spus că am preluat un mecanism care exista deja. Ei bine, într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri.

I nflația+ 50% din câștigul salarial mediu brut. Dar partea semnificativă pe care am adus-o e aceea că am stipulat că această majorare se face în luna ianuarie a fiecărui an. E un câștig important pentru legea pensiilor. Am avut ani când nu am avut nicio creștere a pensiilor. Aceasta e o garanție pentru pensionari că vor beneficia de această majorare.

În ianuarie 2025 vom avea o altă majorare. Inflația pe care se va statua această majorare o știm, e de peste 10%. Plus jumătate din câștigul salarial mediu brut, acesta e un indicator pe care vom putea să-l comunicăm atunci când INS îl va fundamenta.

E important că avem clar faptul că majorarea se face anual în ianuarie”

Un alt aspect discutat în cadrul emisiunii a fost impozitarea pensiilor. Simona Bucura Oprescu a subliniat că pensiile sunt supuse aceleiași impozitări ca și alte venituri, fără a se pune problema unei supraimpozitări. În prezent, pensiile cu o valoare sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitarea se aplică doar pentru suma care depășește acest prag. Există, de asemenea, o impozitare suplimentară pentru pensiile de serviciu, dar aceasta este graduală și afectează doar partea necontributivă a acestora.

Citește și: Vești bune pentru acești angajați. Guvernanții au anunțat creșteri salariale pentru un segment crucial al forței de muncă din România

Aceste măsuri anunțate de ministrul Muncii sunt menite să ofere un cadru mai sigur și mai predictibil pentru pensionarii din România. Creșterea planificată a pensiilor și politica clară de impozitare vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru această categorie vulnerabilă a populației și la asigurarea unei protecții sociale adecvate pentru cei care au contribuit la dezvoltarea țării de-a lungul anilor.