Cresc pensiile românilor: Cu cât se vor majora acestea din 2024?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 mai 2024, 01:10

De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor urmează să crească.

Sursa: pixabay.com

De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor urmează să crească.

Guvernul României va crește pensiile începând cu data de 1 ianuarie 2024. Cu cât urmează să se majoreze acestea?

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024

Deși în presă se specula că de la 1 ianuarie 2024 pensiile românilor vor crește cu 20%, politicienii români au anunțat că acestea vor crește cu 16,4%.

Fosta șefă a Casei Naționale de Pensii Publice, Dorina Pârcălabu, are, însă, vești proaste.

Aceasta a declarat că „Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaște inflația pentru 2022, ori inflația comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă înșel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.

Citește și: Este vestea momentului: O categorie de români ar putea rămâne fără banii de pensie

În aceste condiții, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat in discuție ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”

Câți bani urmează să primească pensionarii de la 1 ianuarie?

Actualul lider a Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10%.

Astfel că, un fost angajat în sistemul medical, care are, acum, un punctaj mediu 1,17 înmulțit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar avea o pensie în valoare de 2041 de lei.

Ceea ce înseamnă că, pensia sa va crește de la circa 1800 de lei puțin peste 2000 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

1.800 de lei (pensie actuală)+ majorare de 10% (241 de lei) = 2.041 de lei (pensie majorată).

Fostul ministru al  Muncii a declarat recent că PSD a cerut un procent de cel puțin 10% pentru majorarea pensiilor: „Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească.

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlament la dezbatere și așa cred că va fi”.

Guvernul României va crește pensiile începând cu data de 1 ianuarie 2024.
[Sursa: pixabay.com]

De asemenea, Simona Bucura Oprescu, a anunțat personal că dosarele de pensii vor fi digitalizate până pe data de 31 august 2023, că pensiile publice vor fi recalculate și că pensia minimă va fi majorată în 2024.

Citește și: Cardurile sociale vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Iată ce trebuie să faci dacă nu primești banii!

„Pensiile de contributivitate. Avem aici două procese care se desfăşoară în paralel. Primul dintre ele este digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Aproape 3.900.000 de dosare sunt deja digitalizate până la 31 august. Sarcina preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces. Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta astfel încât, având datele deja în sistem, procesul de recalculare să fie mai facil. Întâi vom face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim şi care, de altfel, este şi aceasta o condiționalitate a Comisiei, după care vom recalcula pensiile pentru agricultori.

Dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, sigur că vom aplica legea nouă. În cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, sigur se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum. Crește pensia minimă; acum pensia minimă este 1.125 lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate, justiție socială pentru pensionarii români, dar în același timp de a crește veniturile şi ale pensionarilor cu venituri mici”, a precizat ministrul Muncii.

Sursă: romaniatv.net