Cresc prețurile la polițele RCA! Criteriile tehnice luate în calcul anul acesta

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 19 iul 2023, 18:29

Cresc prețurile la polițele RCA

Sursa: PixaBay

Prețurile polițelor RCA ar putea fi din nou majorate din cauza dorinței companiilor de a verifica mai multe criterii tehnice.

Polițele RCA ar urma să fie majorate din nou anul acesta deoarece companiile de asigurări vor să ia în calcul mai multe criterii tehnice pentru stabilirea prețurilor, relatează România TV.

Criteriile tehnice luate în calcul anul acesta la prețurile polițelor RCA 

Vârsta șoferului și mediul de proveniență sunt două criterii luate în calcul la prețul polițelor RCA. Alte criterii care ar putea fi introduse sunt vechimea mașinii, kilometrajul și locul în care se deplasează cel mai des șoferul cu vehiculul respectiv.

Citește și: Până când sunt valabile polițele RCA emise de Euroins, după falimentul societății de asigurări?

Fiecare companie stabilește prețul polițelor RCA în funcție de estimarea efectuată cu privire la riscurile asociate unor categorii de indicatori care arată numărul de șanse existente pentru producerea unui accident rutier și probabilitatea de a oferi despăgubiri.

Companiile de asigurări sunt obligate să facă un calcul exact pentru prețurile polițelor RCA și, de asemenea, să-i informeze pe șoferi cu privire la modul de calcul. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Asigurarea depinde de istoricul de daunalitate, astfel că asiguratorii aplică sistemul bonus-malus pentru a decide tariful unei polițe RCA.

Citește și: Tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni. Decizia vine după mai multe zile de amânare

Lista de criterii diferă de la o companie la alta, dar cele luate în considerare de toți asiguratorii sunt următoarele:

  • rata daunalității;
  • puterea vehiculului;
  • marca și modelul vehiculului;
  • vârsta conducătorului auto;
  • localitatea de domiciliu.

Schimbările polițelor RCA aplicate în 2023

Una dintre cele mai importante modificări ce a fost implementată este cea prin care amiabila poate fi acum completată și sub format electronic. Atunci când se produce un accident între două autoturisme, formularul de constatare amiabilă a accidentului se completa înainte doar pe hârtie, însă după o implementare, acesta poate fi completat și sub format electronic.

Formularul de constatare amiabilă a accidentului se poate complete online prin intermediul aplicației dezvoltate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită Amiabila.

O modificare ce îi poate afecta pe anumiți șoferi este cea prin care polița RCA să nu mai poată fi valabilă doar pe teritoriul țării noastre, lucru pe care oamenii îl făceau pentru a reduce costurile asigurării mașinii. După modificările prevăzute, polițele RCA pot fi emise doar pe teritoriul mai multor țări, nu doar pe teritoriul României.