Cresc salariile de la 1 august 2023. Care este suma cu care se majorează veniturile și cine o primește

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 iul 2023, 14:58

Angajații din Sănătate vor primi, începând cu data de 1 august 2023, salarii mai mari cu 500 de lei

Sursa: shutterstock

Începând cu data de 1 august 2023, salariile anumitor angajați din România vor crește, după o perioadă în care angajații au așteptat să primească ceea ce au cerut. Mărirea se va aplica pentru toate categoriile de salariați. 

Începând cu data de 1 august 2023, o anumită categorie de angajați va primi bani în plus la salariu, în urma revendicărilor cerute. Negocierile pentru această majorare au avut loc între Guvernul României și Sanitas.

Categoria de angajați care va avea salarii mai mari din luna august

Au ieșit în stradă pentru o majorare salarială și au primit-o. Angajații din Sănătate vor primi, începând cu data de 1 august 2023, salarii mai mari cu 500 de lei.

Sanitas a obținut încadrarea angajaților din anexele II și VIII la Legea 153/2017 la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Măsura se va aplica atât salariaților din Sănătate, cât și celor din Asistența Socială.

Reprezentanții Sanitas au avut o întâlnire cu premierul României, Marcel Ciolacu, și cu  vicepremierul Marian Neacșu, urmând ca reprezentanții Guvernului să anunțe stabilirea conținutului Ordonanței de Urgență care completează drepturile negociate și drepturile obținute pentru angajații din sistemul public de sănătate.

Citește și: Care sunt cele 14 alimente de bază care se vor ieftini. Prețul alimentelor va scădea pentru o perioadă limitată

Asistenții medicali, tehnicienii de radiologie și de imagistică licențiați, asistenții medicali de laborator clinic licențiați, cei licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenți medicali licențiați în nutriție și dietetică, asistenții mediali dentari licențiați, asistenți medicali de profilaxie dentară licențiați, surorile medicale, moașele, asistenții medicali vor primi cu 500 de lei mai mult la salariu.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Medicii pot primi și ei mai mulți bani

Medicii, indiferent de gradul profesional pe care îl au, dar care efectuează, în fiecare lună, o gardă în afara normei legale de bază, vor primi 500 de lei în plus la

salariu. Mai mult decât atât, lunar, se vor acorda sume cuprinse între 100 și 300 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, în zilele de sărbătoare legală și în restul zilelor în care nu se lucrează, conform reglementărilor legale în vigoare.

Citește și: Ajutor financiar de peste 2.000 de lei prin trei programe sociale! Cine sunt beneficiarii și pentru ce vor putea folosi banii

De asemenea, suma de 1.000 de lei va fi oferită medicilor primari și medicilor specialiști care efectuează, în fiecare lună, cel puțin două gărzi în afara normei legale. 500 de lei în plus vir primi biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează două gărzi. 

„Onorăm promisiunea făcută sistemului sanitar. Este vorba de creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială, la salariul de bază maxim prevăzut în lege, Practic, ca și în cazul Educației, reparăm inechități vechi și sunt convins că facem ceva corect”, a transmis premierul României.