Cresc taxele pentru examenul de Bacalaureat 2024: Care sunt candidații obligați să plătească noua taxă în valoare de 464 de lei

Autor: Cristina Mocanu

Cresc taxele pentru examenul de Bacalaureat 2024

Sursa: pexels.com

Anumiți candidați sunt nevoiți să plătească o taxă pentru a putea participa la examenul de Bacalaureat din 2024. Cine sunt aceștia?

În 2024, taxele pentru examenul de Bacalaureat vor crește semnificativ, afectând în principal candidații care au susținut deja examenul de două ori. Ministerul Educației a anunțat că taxa de 464 de lei va fi aplicată doar anumitor categorii de absolvenți.

A crescut taxa pentru susținerea examenului de Bacalaureat 2024

Începând cu 2024, taxele pentru examenul de Bacalaureat vor crește, aducând schimbări semnificative pentru candidați. Deși această măsură va afecta un număr considerabil de absolvenți, nu toți vor fi nevoiți să plătească noile taxe.

Ministerul Educației a anunțat cine va trebui să suporte aceste costuri și care sunt motivele exacte din spatele acestor modificări.

Taxele pentru examenul de Bacalaureat 2024 vor crește semnificativ față de anii precedenți. Ministerul Educației a precizat că această majorare nu va afecta toți candidații. Absolvenții de liceu care nu promovează examenul din prima încercare și cei care susțin doar una sau două probe vor fi principalii vizați de noile taxe.

Conform Legii Educației, absolvenții de liceu au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat gratuit de maximum două ori, în sesiunile consecutive imediat următoare absolvirii. După aceste două sesiuni gratuite, orice încercare suplimentară de a promova examenul va implica plata unei taxe.

Citește și: Proiecte de ordin aflate în dezbatere publică la Ministerul Educației: Elevii care deranjează orele vor putea fi mutați în altă sală de clasă temporar

Cine sunt cei care trebuie să plătească taxa de 464 de lei?

Candidații din promoțiile anterioare care au susținut examenul de Bacalaureat de cel puțin două ori în sesiunile anterioare și care doresc să se prezinte la toate probele examenului național în 2024 vor fi obligați să achite suma de 464 de lei. Aceasta măsură este menită să acopere costurile administrative și logistice ale organizării examenului pentru un număr mare de candidați.

Costurile pentru susținerea probelor de Bacalaureat în 2024 variază în funcție de județ. În Dolj, fiecare probă costă 130 de lei, în timp ce în Ilfov, tarifele sunt următoarele:

- Proba 1: 155 de lei

- Proba 2: 155 de lei

- Proba 3: 154 de lei

Calendarul complet pentru BAC 2024

În prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024, probele de evaluare a competențelor sunt programate să aibă loc între 17 și 27 iunie.

Calendarul detaliat este următorul:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

17-19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)

19-20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)

19-21 iunie: Evaluarea competențelor digitale (proba D)

25-27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)

Citește și: Mesaje și urări de încurajare pentru cei care susțin examenele naționale 2024: Sfaturi pentru gestionarea emoțiilor înainte de examen

Probele scrise vor avea loc în perioada iunie – iulie 2024, începând cu:

- 1 iulie: Examenul la Limba și literatura română

- 2 iulie: Proba obligatorie a profilului

- 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării

- 5 iulie: Examenul la Limba și literatura maternă

Regulile pe care candidații trebuie să le respecte pe perioada examenului

Evaluarea competențelor lingvistice și digitale va fi realizată de către doi profesori examinatori. Unul dintre aceștia va fi cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt va fi un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ. În situațiile de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele la probele de evaluare a competențelor vor fi exprimate prin niveluri de competență, conform grilelor naționale sau europene, fără note sau calificative de tip admis/respins.

Probele de evaluare și examenele scrise vor fi monitorizate audio-video. Candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu materiale ajutătoare sau dispozitive electronice. Încălcarea acestor reguli va duce automat la eliminarea candidatului din examen.

Accesul presei în unitățile de învățământ care organizează probele de evaluare este permis doar cu avizul președintelui comisiei și însoțiți de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Acordul persoanelor care apar în materialele specifice (înregistrări, fotografii) este necesar pentru realizarea acestora.