Crescătorii de porci și păsări primesc ajutor financiar de la Guvern! Cum poți să depui solicitarea la APIA

Author: Lavinia Medrea

În semn de ajutor pentru crescătorii de porci și de păsări, Guvernul vine cu o nouă schemă de ajutor financiar.

Guvernul vine în ajutorul crescătorilor de porci și păsări în privința problemelor care au apărut din cauza majorării uriașe a prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Crescătorii de porci și păsări primesc ajutor financiar de la Guvern

Încă din august, Guvernul a stabilit o schemă de ajutor financiar, prin care se acordă sume de până la 150.000

de euro/beneficiar. Solicitările crescătorilor mai pot fi depuse la centrele teritoriale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) doar până joia aceasta, 15 septembrie 2022.

Măsura este trecută în HG 1.053/2022, care a apărut în august și care vizează crescătorii persoane juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale, arată AvocatNet.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Cuplurile pot primi de la stat 15.000 de lei de la stat pentru procedurile de fertilizare. Documentele necesare pentru a accesa programul

Ajutoarele de care pot beneficia solicitanții sunt de până la 100.000 de euro pentru crescătorii de păsări, și de până la 150.000 de euro pentru crescătorii de porci. Aceștia pot depune cererile la centrele teritoriale ale APIA până pe 15 septembrie 2022, iar plata ajutoarelor va fi efectuată până pe 30 septembrie 2022.

De ce sunt oferite ajutoarele financiare

Scopul real al acestei măsuri este reprezentat de,  „acordarea unor ajutoare de adaptare pe baza unei scheme de susținere financiară, denumite în continuare ajutoare excepționale, producătorilor agricoli, crescători de animale din sectoarele suin și avicol(...), pentru susținerea activității crescătorilor de animale în anul 2022, prin compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale”.

Citeste si: Cum se vor acorda bursele în anul școlar 2022-2023! Cine sunt elevii care vor beneficia de mai multi bani de la stat

Ajutoarele financiare menționate anterior reprezintă sumele care se dau pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie- 31 iulie 2022 necesare activităților:

  • de creștere și/sau reproducție a suinelor;
  • de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor.

Schema de susținere financiară se aplică pe întreg teritoriul României exclusiv pentru crescătorii de animale care dețin exploataţii

comerciale de suine sau exploatații comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar până la data de 24 februarie 2022. Cheltuielile în legătură cu plățile menționate se vor face până la data de 30 septembrie 2022.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.