Creșele vor fi preluate oficial de Ministerul Educației. Zeci de angajații își vor pierde locurile de muncă

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 mai 2023, 00:50

Creșele vor fi preluate oficial de Ministerul Educației

Sursa: pexels

Începând cu luna septembrie a anului 2022, crșele vor fi preluate de către Ministerul Educației.

Această schimbare vine la pachet cu multe probleme la care cei care au decis ca creșele să fie preluate de Ministerul Educației nu s-au gandit, zeci de angajați vor rămâne fără un loc de muncă sau cu un salariu semnificativ mai mic decât cel pe care îl primesc în momentul de față.

Citeste si: Când începe școala în septembrie 2022 și care este structura anului școlar 2022-2023. Vacanța de vară este aproape de final

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu un an decizia

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu un an că va prelua creșele de la primării, urmând ca acestea să fie administrate de către grădinițe. Mai este o săptămână până când anul școlar 2022-2023 va începe și momentan nimeni nu știe cum vor fi încadrați angajații din creșe. Multe posturi nu vor fi încadrate pe grila Ministerului Educației, un exemplu fiind chiar asistentele medicale.

 „Intrarea în vigoare a ordonanței a însemnat schimbarea încadrării salariale a personalului din creșe, care până atunci era încadrat în anexa 2 din legea salarizării, în sensul de personal din subordinea serviciilor sociale, iar la mutarea în grila de salarizare a învățământului preuniversitar, care este o grilă a unei meserii foarte prost plătite, s-a ajuns ca niște oameni să piardă până la 40% din venituri.

Consecințele acestui cadru legislativ a dus la greve de avertisment, la oameni care deja au părăsit sistemul pentru că nu își pot permite veniturile mult mai mici pe care sunt obligați să le accepte.”, a declarat Ștefan Pălărie, senator USR.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

Reprezentanții Ministerului Educației știu de existența problemelor

Cu toate că începutul anului școlar 2022-2023 se aproprie cu pași rapizi, în București și în alte orașe din țară, direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului așteaptă, din partea Inspectoratului Școlar, statele de funcții din creșe, unele așteptând și demersurile juridice necesare pentru definitivarea protocolului de predare-primire a creșelor, iar cel mai grav e că reprezentanții Ministerului Educației știu câte problem există în această implementare.

Citeste si: Tichete sociale pentru rechizite 2022. Câți bani se dau de la stat și când trebuie completate cererile

„Datoria Ministerului și angajamentul nostru este să asigurăm numărul de posturi necesare, astfel încât aceste creșe să funcționeze în condiții bune, odată preluate la Ministerul Educației, numărul de posturi trebuie finanțat și asigurat de Ministerul Educației. Asta este una dintre problemele specifice Capitalei în această perioadă.

Salarizarea personalului din creșe este aceea de pe grila de la Ministerul Educației. Știu că au fost niște probleme, dar țin să subliniez faptul că autoritățile locale au avut de ales atunci când au ales să păstreze creșele în subordine, au beneficiat, de asemenea, pe finanțarea pe cost standard per antepreșcolar din partea Ministerului Educației, lucru care s-a întâmplat încă de la modificarea legislației.”, a anunțat Sorin Ion, secretarul de stat al Ministerului Educației.

Sursa: euronews.ro

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?