Anunțul momentului! Crește contribuția la pensiile private

Autor: Diana Tilă

Anunțul momentului pentru mii de români. Ce se întâmplă cu pensiile?

Românii care cotizează la Pilonul II trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lor, având în vedere situația actuală.

Citeste si: S-a aflat! Cu cât ar putea crește pensiile din 2023. Două scenarii posibile

Crește contribuția la pensiile private obligatorii cu un punct procentual

Klaus Iohannis a promulgat o lege, care majorează contribuția la fondurile private începând cu anul 2024. 

Este vorba despre legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2022 pentru completarea articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Actul normativ aprobă OUG nr. 23/2022 care completează articolul 43 din Legea nr. 411/2004 cu un nou alineat. Acesta prevede majorarea contribuției la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Citeste si: Ajutor de deces 2022. Câți bani primesc de la stat familiile pentru o înmormântare

În plus, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrăgea în urmă cu ceva timp atenția că unii români s-ar putea trezi cu pensii private mai mici și cu 20%, ca urmare a acestor schimbări.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private.

Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor romanești prin intermediul pieței de capital”, conform Capital.ro.

Semnal de alarmă pe piața pensiilor private după scandalul BRD

Recent, persoane din conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA au fost acuzate de săvârșirea unor fapte penale.

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții (APFPFI) atrage atenția că mesajele transmise de ASF și de poliție conțin informații contradictorii în acest caz.

„Participanții în fondurile de pensii tip Pilon II au dreptul să afle acum cine le-a pus banii de pensie în pericol”, transmite instituția.

Citeste si: Este oficial! Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul!

„Deși în spațiul public s-a relatat în mod semnificativ în ultima perioadă cu privire la aceste fapte, incertitudinea încă persistă.

Comunicatele emise de autoritățile implicate (poliție, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF) conțin informații contradictorii, astfel încât până în prezent nu este clar nici câte persoane sunt suspecte că au săvârșit fapte penale și, mai ales, nici cui aparțineau sumele de bani delapidate (mai precis, dacă ei aparțineau viitorilor pensionari, participanți în fondul administrat de BRD Pensii, sau doar BRD Pensii, ca administrator al fondului). (…)

Participanţii în fondurile de pensii tip Pilon II au dreptul să afle acum cine le-a pus banii de pensie în pericol şi ce măsuri se iau pentru a se preveni situaţii similare. Situaţia este prea gravă pentru a ne ascunde după jumătăţi de măsură. Riscul sistemic provocat de cele întâmplate la BRD Pensii nu dispare prin simplul fapt că acţionarii BRD Pensii au acoperit sumele delapidate.

La fel, el nu dispare pentru simplul motiv că organele de urmărire penală întreprind măsurile legale. Este vorba de perpetuarea unor fapte de delapidare, pe o perioadă lungă, fără a fi fost descoperite nici de organele interne de control, nici de auditori, nici de ASF”, se arată într-un comunicat al APFPFI