Crește prețul la benzină! Cât vor scoate românii din buzunare pentru a-și alimenta automobilul

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 14:05
Pretul benzinei va creste in urmatoarea perioada in ciuda cererii scazute

Preţul benzinei comparativ cu cel al ţiţeiul brut a atins cel mai ridicat nivel de după 2017.

Prețul benzinei a crescut în ultima perioadă, în ciuda faptului că restricțiile impuse de pandemie au determinat un consum mai mic și implicit o cerere mai mică pentru carburant. Reprezentanții rafinăriilor spun că motivația pentru cresșterea prețului este faptul că producția a fost redusă și astfel şi-au majorat exporturile de combustibili. 

Ce a influențat creșterea prețului benzinei 

La începutul lunii aprilie, diferenţa dintre preţul la care se vinde benzina comparativ cu ţiţeiul brut a atins cel mai înalt nivel de după 2017.

Astfel,  preţurile de vânzare cu amănuntul au ajuns și elela cel mai ridicate sume din ultimii ani în mai multe state mari, inclusiv în Germania, Franţa şi Italia, potrivit  Bloomberg, citat de  Agerpres.

Fenomenul ar putea fi motivat de faptul că cel puţin un sfert dintre facilităţile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au ieșit din funcţiune.

Aceste suspendări de activitate se justifică, spun producătorii, prin lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Astfel, producţia de benzină a scăzut și mai mult, într-o perioadă în care oricum rafinăriile procesau mai puţin ţiţei. 

"Există exporturi mari de benzină din Europa spre alte regiuni importante", spune Mark Williams, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd., potrivit Digi24.

Conform firmei de analiză Kpler, exporturile de benzină către SUA din Europa au crescut cu peste 60% în luna martie şi au rămas la același nivel în luna aprilie. De asemenea, exportul spre Vestul Africii a crescut considerabil,  cu o medie de aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Producţia de benzină în Europa a fost și ea diminuată după din funcţiune a mai multor unităţi de cracare catalitică, cum ar fi rafinăria Miro din Germania, care în mod normal furnizează între un sfert şi o treime din benzina consumată în Germania.

Citeste si: Vești proaste pentru români! Luna aprilie aduce scumpiri substanțiale. Câți bani va trebuie să scoateți din buzunar pentru masa de Paște

Cu toate acestea, factorii care influenţează preţul benzinei nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. 

În București, litrul de benzină are un preț cuprins între 5,34 și 5,66 de lei, în funcție de stația de alimentare, conform peco-online.ro. 

"Pentru benzină, datele fundamentale nu arată bine. Acest lucru nu se va schimba până când cererea de combustibili pentru avioane nu se va îmbunătăţi", a declarat Mark Williams.

Citeste si: Alexandru Rafila critică dur decizia de a reduce programul magazinelor în weekend: „Aplicăm metode în care nu logica e pe primul loc!” Ce soluție propune?