Oficial! Crește salariul minim pe economie de la 1 noiembrie, în agricultură și construcții. Câți bani vor primi angajații

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 31 oct 2023, 15:23

Crește salariul minim pe economie, însă doar în anumite domenii. Cine sunt angajații care vor primi mai mulți bani

Sursa: PixaBay

După lungi discuții în Guvern privind majorarea salariului minim pe economie, s-a luat decizia creșterii acestuia în urma unei ordonanțe de urgență. Important de precizat e faptul că majorarea se aplică doar în anumite domenii de muncă.

Discuțiile privind majorarea salariului minim pe economie au început încă de acum o lună, iar Guvernul a decis acum, în urma unei ordonanțe de urgență, creșterea acestuia, însă doar pentru anumiți angajați. Despre cine este vorba?

Angajații care vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie

A fost aprobată ordonanța de urgență pentru stabilirea salariului minim brut în România. Vorbim aici despre anumite domenii de muncă unde angajații vor primi mai mulți bani. 

„Astfel, vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate ”, scrie în comunicatul de presă al Executivului.

Este vorba de cei care lucrează în construcţii, sectorul agricol şi în industria alimentară. 

În sectorul construcţiilor, salariul minim brut va crește la 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară va fi de 3.436

de lei.

Citește și: Bani de la stat pentru românii care vor să se întoarcă în țară! Care sunt condițiile pentru a intra în posesia a 12.500 de lei

Peste 600.000 de angajați vor beneficia de majorarea salariului minim brut începând cu 1 noimebrie 2023.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent, salariul minim în domeniul construcțiilor este de 4.000 de lei, iar în domeniul agricol și industrie alimentară de 3.000 de lei. 

„Măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora ”, a transmis Ministerul Muncii.

Salariul minim net va rămâne neschimbat

Veniturile nete vor rămâne aceleași, întrucât angajaţii vor fi obligaţi să plătească CASS, contribuţia la sănătate 10%.

Deși inițial s-a discutat majorarea ambelor salarii, atât minim brut, cât și net, doar salariul minim brut a fost majorat de la data de 1 octombrie 2023. 

Citește și: Ce se va întâmpla cu persoanele care au cotizat 35 de ani la stat? Care sunt perspectivele sumbre legate de pensiile românilor

De asemenea, în ceea ce privește tichetele de vacanță ale românilor, veștile nu sunt prea bune, deoarece guvernanții au decis tăierea voucherelor de vacanță  pentru unii angajați.

Deși valoarea tichetelor de acest tip a crescut, anumiți angajați nu vor mai beneficia de ele în 2024, mai exact cei a căror venit este mai mare de 8.000 lei.