Crește salariul minim pentru aceste categorii de angajați. Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță ale românilor

Author: Diana Bostan

Crește salariul minim în România

Sursa: Arhivă

Guvernul vine cu vești bune pentru unele categorii de angajați. Salariul minim va crește pentru lucrătorii din domeniul construcțiilor și agriculturii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că pachetul cu noile măsuri fiscale a fost declarat constituțional de către Curtea Constituțională a României.

Salariul minim va crește în România

Printre primele efecte ale noilor măsuri fiscale se numără și majorarea salariului minim. Guvernul a anunțat că angajații din domeniul construcțiilor și din domeniul agriculturii vor avea parte de o creștere a salariului minim.

Marcel Ciolacu a anunțat faptul că pachetul cu noile măsuri fiscale a fost declarat constituțional, iar legea urmează să fie promulgată și să apară în Monitorul Oficial. După ce legea va fi promulgată, va urma și majorarea salariilor în domeniul construcțiilor și al agriculturii.

Citește și: Bani de la stat pentru românii care vor să se întoarcă în țară! Care sunt condițiile pentru a intra în posesia a 12.500 de lei

”În momentul în care legea este promulgată. Vineri o să facem ședință de guvern, săptămâna viitoare urgent ședință cu toți partenerii sociali.  După cum știți, o să luăm hotărârea în ceea ce privește salariul minim în construcții și agricultură.

Împreună cu patronatele și sindicatele să stabilim cuantumul creșterii salariului minim pe economie pentru construcții și agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă niciun leu la salariu. 

Propunerea finală trebuie să fie acceptată și de partenerii sociali. Nu are importanță ce propune Ministerul de Finanțe sau ce consider eu”, este anunțul făcut de Marcel Ciolacu.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Noile măsuri fiscale vin și cu vești proaste pentru unii angajați

În urma adoptării pachetului cu noile măsuri fiscal-bugetare, guvernanții au decis tăierea voucherelor de vacanță pentru unii angajați.

Deși valoarea tichetelor de vacanță a crescut, acestea vor fi sistate pentru o parte din angajați. Este vorba despre angajații a căror venit depășește suma de 8.000 de lei.

Un lucru este sigur, tichetele de vacanță vor fi menținute până în anul 2026, însă acestea vor fi impozitate cu 10% în urma adoptării noilor măsuri fiscal bugetare. Ministrul Finanțelor susține că această măsură a fost luată pentru protejarea angajaților cu venituri mici.

Citește și: Salariul mediu net este în scădere. Cine sunt angajații care au primit, însă, mai mulți bani

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană

se arată în comunicatul transmis de Guvern.

De la data de 1 ianuarie 2024, voucherele de vacanță vor crește de la 1.450 de lei la 1.600 de lei. Dacă până acum tichetele de vacanță erau tipărite pe hârtie, acum ar urma să fie distribuite sub formă de carduri. Cardurile vor putea folosite doar în domeniul achizițiilor în domeniul turismului, nu și pentru alte cheltuieli.