Crește valoarea tichetelor de masă, de la 1 august, la 35 de lei. Persoanele cu diagnostice grave vor primi sprijin din partea Guvernului

Author: Cristina Mocanu

Începând cu data de 1 august, valoare tichetelor de masă crește la 35 de lei.

Sursa: pexels.com

Începând cu data de 1 august, valoare tichetelor de masă crește la 35 de lei.

Majorarea tichetelor de masă, la 35 de lei, se va face de la 1 august 2023, iar de la 1 ianuarie 2024 vor crește la 40 de lei. Persoanele care suferă de anumite boli grave, precum cancerul, urmează să primească un sprijin din partea statului.

Crește valoarea tichetelor de masă la 35 de lei

Potrivit OUG adoptat jo i de Executiv, majorarea valorii tichetelor de masă se va face de la 1 august, la 35 de lei, și apoi de la 1 ianuarie, va crește la 40 de lei.

Această măsură a fost luată după discuția purtată de Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social și în urma creșterii semnificative a prețurilor la alimente.

Citește și: Vești bune pentru români! Crește valoarea tichetelor de masă. Iată când intră în vigoare

Peste 4 milioane de români urmează să primească, de la 1 august 2023, tichete de masă cu o valoare crescută.

Astfel valoarea tichetele de masă va crește de la 30 de lei la 35 de lei, de la 1 august 2023, iar începând cu 1 ianuarie acestea vor ajunge la 40 de lei.

Măsura se regăsește acum în proiectul de OUG care a fost adoptat joi de Executiv, iar pentru a se aplica, trebuie oficializat până la finalul lunii curente.

Într-un comunicat al ministerului este specificat că: „Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din

Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie”.

Astfel, valoarea actuală a tichetelor de masă, care este de 30 de lei, va fi majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei. Apoi, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea o să ajungă la 40 de lei și o să se mențină la acest nivel cel puțin până în septembrie 2024.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În nota de fundamentare este explicat faptul că: „Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 de lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta

în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”.

Citește și: Când se va încheia recesiunea din România?

Nu toți angajații vor beneficia de aceste creșteri

Trebuie menționat faptul că, urmează ca decizia de majorare a tichetului de masă să aparțină, în totalitate, angajatorului, pentru că, din păcate, în prezent, mai multe firme se confruntă cu probleme financiare și nu le pot oferi angajaților tichetele mărite.

Asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este o alternativă la tichetele de masă.

Bolnavii de cancer vor primi un sprijin din partea statului român

Premierul României, Marcel Ciolacu, a discutat joi despre noile măsuri ale Guvernului, pe tema programelor din Sănătate, privind sprijinirea bolnavilor de cancer, respectiv câteva măsuri fiscale.

Astfel, Ciolacu a precizat că „Toți bolnavii de cancer sunt incluși în noile programe de tratament”.

Acesta a mai spus că medicii de familie urmează să primească aparatură de ultimă generație pentru dotarea cabinetele lor, dar și pentru dotarea secțiilor ATI pentru nou-născuți, respectiv a unităților mobile pentru bolnavii de cancer.

Aceste investiții ar urma să fie realizate prin sprijinul PNRR.

Sursă: avocatnet.ro