Ministerul Muncii a anunțat că valoarea tichetului de creșă va ajunge la 600 de lei, începând cu luna aprilie 2023. Indexarea e prinsă într-un ordin publicat miercuri, 29 martie.
Crește valoarea tichetului de creșă.
Potrivit Ministerului Muncii: „Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art.
Citește și: Cine sunt cei care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde în 2023
Aceeași valoare va fi aplicată și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023.
Se poate discuta de o indexare a valorii tichetului cu 300 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit Ordinului MMSS nr. 1.306/2022.
Astfel, trebuie să menționăm că la Parlament a fost înregistrată recent o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.
Mai exact deși se indexează anual valoarea acestui tichet, practic, el nu este acordat, susțin parlamentarii care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Impozitul pe salarii s-ar putea să crească
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, a declarat joi, 9 martie 2023, că un grup de lucru în ceea ce privește salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale având ca scop transpunerea directivei europene în legislația națională.
Secretarul de stat a declarat că potrivit studiului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”: „Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei
europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecţia Muncii sau instituții din afara ministerului precum Institutul Național de Statistică.Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situație, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”.
Sursă: avocatnet.ro