Ministerul Muncii a anunțat că valoarea tichetului de creșă a anunțat că tichetul de creșă a crescut cu 600 de lei, începând cu luna aprilie 2023. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Valoarea tichetului de creșă a crescut la 600 de lei
„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art.
Până acum, valoarea unui tichet de creșă era de 570 de lei, conform Ordinului nr. 2.062/2022. Suma de 600 de lei va fi acordată începând cu luna aprilie 2023, conform documentului citat mai sus.
Citește și: Se dau 600 de lei pentru acești părinți! Cine va primi acest ajutor începând din aprilie?
Aceeași valoare va fi aplicată și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023.
Se poate discuta de o indexare a valorii tichetului cu 300 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit Ordinului MMSS nr. 1.306/2022.
Iată un extras din Ordinul privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2023:
„Art.1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 de lei.
Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1.
se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023”.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Tichetele vor putea fi utilizate strict doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. De aceste tichete de creșă nu pot beneficia asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgență.
Mamele vulnerabile vor primi un ajutor din partea statului
Mamele care provin dintr-un mediu vulnerabil vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Astfel, sunt vizate domenii precum: servicii suport pentru familiile monoparentale, servicii suport pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, sprijin material pentru mamele și nou-născuții care fac parte din grupurile sociale vulnerabile.
Cum vor fi sprijinite mamele vulnerabile?
Printre măsurile de finanțare sunt incluse și:
- acțiuni pentru sprijinirea mamelor și a nou-născuților care fac parte din grupurile sociale defavorizate, cu un buget total de 120 milioane de euro;
- servicii de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate, o finanțare totală de 160 milioane de euro;
- 41 milioane de euro, investiți în măsuri de ocupare dedicate mamelor;
- măsuri destinate familiilor monoparentale, cu o alocare totală de 80 milioane de euro;
- consiliere profesională, mediere și facilitare a angajării pentru minoritatea romă;
Sursă: avocatnet.ro