Crește valoarea tichetului de creșă din luna octombrie: Cu cât se va majora acesta și cine va putea beneficia de el?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 sep 2023, 15:44

Statul român va oferi unei categorii de români vouchere de creșă.

Sursa: pexels.com

Statul român va oferi unei categorii de români vouchere de creșă.

De la 1 octombrie 2023, valoarea tichetului de creșă urmează să crească.

Valoarea tichetului de creșă va crește de la 1 octombrie

Mii de români urmează să primească vouchere pentru creșă din partea statului român, iar în luna octombrie 2023, valoarea voucherului de creșă va cunoaște o creștere semnificativă, de la 600 la 620 de lei. Această măsură vine ca un sprijin binevenit pentru părinții care utilizează sistemul de tichete de creșă pentru a-și susține financiar copiii aflați în creșă sau în grija unor bone autorizate.

Proiectul de majorare a valorii tichetelor de creșă a fost lansat de Ministerul Muncii în luna septembrie 2023, și conform acestuia, începând cu luna octombrie, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă va fi de 620 de lei pentru semestrul II al anului 2023. Această creștere vine ca un răspuns la nevoile financiare ale familiilor și la creșterea costurilor de îngrijire a copiilor.

Citește și: Zi liberă pentru profesori și elevi: Când vor recupera aceștia liberul legal?

Ce prevede noul Proiect de Ordin?

Potrivit Proiectului de Ordin: „ Art.1 – Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de creșă, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.

165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 de lei.

Art. 2. – Valoarea nominala stabilita la art 1. se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie 2024 si martie 2024.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Art. 3. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Majorarea valorii tichetelor de creșă vine ca un sprijin binevenit pentru părinții care utilizează acest sistem pentru a acoperi cheltuielile legate de îngrijirea copiilor lor. Tichetele de creșă sunt acordate lunar, conform unor proceduri stabilite prin lege, și nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Astfel, părinții vor primi lunar tichete de creșă în valoare de 620 de lei în perioada octombrie-decembrie 2023 și în ianuarie-februarie 2024.

Această majorare poate aduce un ușor răgaz financiar pentru familiile care se bazează pe aceste tichete pentru a acoperi cheltuielile legate de îngrijirea copiilor lor. Tichetele de creșă reprezintă una dintre formele prin care angajatorii pot susține financiar angajații care sunt părinți și au nevoie de îngrijire pentru copiii lor.

Citește și: Anunț important pentru copii! Alocațiile urmează să se majoreze. Pentru când se preconizează măririle

Valoarea tichetelor va putea fi transmisă și în bani

O propunere legislativă care a trecut de Senat, în acest an, prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă direct creșelor sau unităților asimilate, ca excepție de la regula acordării beneficiului doar pe cardurile electronice de bilete de valoare. Astfel, în situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși.

Cu toate acestea, este important de menționat că la momentul când a fost înaintată în Parlament această propunere, nu exista pe piață niciun emitent de astfel de tichete pe suport electronic. Astfel, această inițiativă vine să asigure că părinții vor primi beneficiul fără întârzieri, fie direct în bani sau sub forma tichetelor de creșă, pentru a acoperi costurile legate de îngrijirea copiilor lor.