Crește vârsta de pensionare! Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat ce se va întâmpla cu angajații, în perioada următoare

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 mar 2023, 08:45

Femeile vor trebui să iasă la pensie și ele tot la vârsta de 65 de ani, din anul 2035

Sursa: Shutterstock

Marius Budăi a anunțat că va crește vârsta de pensionare. Aceeași decizie a fost luată și în Franța, iar oamenii au ieșit în stradă, pentru a protesta, fiind nemulțumiți de această decizie.

Marius Budăi a vorbit despre faptul că vârsta de pensionare crește, decizia fiind asumată prin PNRR. Conform Legii 236, bărbații vor trebui să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani.

Crește vârsta de pensionare

În cadrul unei intervenții la Antena 3, Marius Budăi, ministrul Muncii, a confirmat că vârsta de pensionare va crește. Legea 263, care a intrat în vigoare pe data de 1 ianuarie 2011, prevede ca bărbații să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani.

Mai mult decât atât, tot prin PNRR, femeile vor trebui să iasă la pensie și ele tot la vârsta de 65 de ani, din anul 2035. În prezent, acestea ies la pensie la vârsta de 63 de ani.

Marius Budăi a declarat că, înainte de a se mări vârsta de pensionare, trebuie să se găsească modalități prin care speranța de viață să fie crescută.

„Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor, pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare.

Citește și: Vouchere de 8 martie! Femeile care vor primi 300 de lei pe card

Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem...”, a precizat ministrul.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Marius Budăi nu este de acord cu această măsură

La începutul lunii martie, Marius Budăi declara, la România TV, că „nu va permite” ca vârsta de pensionare să crească în sistemul public de pensii. Acesta susținea că urmează să poarte mai multe discuții cu Comisia Europeană despre creșterea vârstei de pensionare.

Mai mult decât atât, în cadrul unei alte intervenții televizate, Marius Budăi a precizat că salariul minim pe economie trebuie să crească și că, deși românii au nevoie de aceste sume în

plus, banii nu se pot oferi „de pe o zi pe alta”.

Ministrul a declarat că ar vrea ca această schimbare să fie pusă în practică încă de anul acesta, dar, momentan, propunerea rămâne doar la stadiul de discuție.

Citește și: Bilete tratament 2023: Vești bune pentru pensionari! Sumele alocate se majorează

„Vedem în acest an dacă mai este oportună o creştere.

Din punct de vedere financiar, pentru salariaţi, sigur că este, dar trebuie să avem aceste discuţii. Deocamdată, nu se pune problema ”, a spus acesta.