Creștere a indemnizațiilor pentru persoanele care au cotizat mai mult de 25 de ani. Când vor fi aplicate noile măsuri

Author: Diana Bostan

Bani în plus la pensie în 2024

Sursa: Pexels

Creștere a cuantumului pensiilor pentru cetățenii români cu o perioadă de cotizare de peste 25 de ani. Noile reglementările se aplică începând cu anul 2024.

Românii care au muncit mai mult vor avea parte de bani în plus în anul 2024. Schimbările vor fi implementate începând cu luna ianuarie a noului an, odată cu adoptarea unei noi legi a pensiilor.

Pensiile românilor care au cotizat peste 25 de ani vor fi majorate

Românii care au completat stadiul de cotizare vor avea parte de majorări semnificative începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Noul cadru de reglementare al sistemului public de pensii va fi, în esență, stabilit prin adoptarea Legii 360/2023, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Chiar dacă unele dispoziții ale noii legi intră în vigoare din ianuarie 2024, majoritatea lor vor fi aplicate începând cu septembrie 2024. 

Citește și: Bani mai mulți pentru acești români de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Conform prevederilor legii, continuitatea în activitate, exprimată prin o perioadă de cotizare consecutivă și redusă a întreruperilor, va fi recunoscută și recompensată prin acordarea de puncte suplimentare. Aceste puncte adiționale vor traduce, în esență, valori mai substanțiale pentru nivelul pensiilor.

Stabilitatea în parcursul profesional, reprezentată de un stagiu de cotizare ce depășește 25 de ani, va conduce la beneficii suplimentare la pensie.

Conform prevederilor noii legi a pensiilor, publicată în această săptămână în Monitorul Oficial, cei care vor alege să iasă la pensie și au un istoric de muncă extins peste acest prag vor primi, începând din anul viitor, puncte suplimentare care vor influența în mod pozitiv nivelul pensiei lor.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De reținut este faptul că extinderea stagiului complet de cotizare la 25 de ani este în beneficiul bărbaților, care aveau inițial un prag de 30 de ani.

Această schimbare va rezulta într-o creștere semnificativă a pensiilor pentru aceștia, ajungând până la 30%, în funcție de numărul total de puncte.

Cum va fi stabilit numărul de puncte în anul 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, se va acorda un număr de puncte de stabilitate pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani, în conformitate cu noile prevederi legislative, astfel:

 

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

“Pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii ”,

se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Cine sunt românii care vor primi bani în plus în anul 2024. Anunțul a fost făcut de premierul României

Practic, aceștia vor primi, începând cu 1 septembrie 2024, un număr de puncte de stabilitate, adăugate la totalul punctelor realizate de asigurat, calculat din sumele lunare ale punctajelor. Valoarea pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.