Creșterea pensiilor: Cine va beneficia de o majorare de doar 8 lei pe zi începând din ianuarie 2024

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 05 dec 2023, 13:33

Creșterea pensiilor: Cine va beneficia de o majorare de doar 8 lei pe zi începând din ianuarie 2024

Sursa: PixaBay

Majoritatea pensiilor și salariile minime sunt considerate nesatisfăcătoare pentru a compensa creșterile de prețuri din ultimul an. Prețurile vor continua să crească în 2024, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare.

Din păcate, veștile nu sunt prea bune pentru anumiți români. Guvernul elimină ajutoarele pentru energie, iar majorarea alocațiilor cu rata inflației ar aduce în plus doar 1 leu pe zi copiilor.

În 2024, mai multe ajutoare vor fi eliminate, inclusiv voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei destinate facturilor. În schimb, se alocă fonduri suplimentare pentru pensii. Începând cu luna ianuarie, se prevede indexarea pensiilor conform ratei inflației.

Cine va beneficia de o majorare de doar 8 lei pe zi începând din ianuarie 2024

În cazul unei pensii de 1785 de lei, majorarea de 13,8% s-ar transforma într-o nouă pensie de 2.031 de lei, reprezentând un supliment de 246 de lei.

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022.

Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare
”, a declarat Cristian Păun, analist economic.

Citește și: Pensiile speciale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie: Mai multe partide s-au opus desființării acestora

În plus, se preconizează că alocațiile vor fi ajustate conform ratei inflației, aducând o creștere de doar un leu pe zi pentru copii.

Salariul minim ar putea rămâne la nivelul actual, iar salariul minim net a crescut cu 181 de lei în luna octombrie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat”, a mai spus și Adrian Negrescu, analist economic.

Majorare pensii 2024

Nu este o noutate faptul că toate pensiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2024. Câți bani în plus vor primi pensionarii de anul viitor? 

Prețurile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult ”, a precizat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

Citește și: O categorie de români va beneficia de o creștere de 70% la pensii! Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Noua formulă din Legea Pensiilor presupune înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie specificat în decizia de pensionare. Astfel, fiecare pensionar român poate realiza propriul calcul al noii pensii pe care o va primi începând din 2024, în confortul propriului cămin.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu valoarea punctului de referință (VPR), trebuie menționat că acesta este identic cu punctul de pensie. Valoarea punctului de referință este ulterior împărțită la 25 de ani de cotizare, ținând cont că reprezintă media numărului de ani de contribuție, și se situează la suma de 81 de lei.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.