„Creșterile maxime de pensie la recalculare vor fi de 30%” Ei sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la pensie după recalculări

Author: Laura Macovei
Actualizat: 17 oct 2023, 13:07

„Creșterile maxime de pensie la recalculare vor fi de 30%” Ei sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la pensie după recalculări

Sursa: PixaBay

Recalcularea pensiilor i-a pus pe gânduri pe seniorii care așteptau să primească mai mulți bani la pensie. Din nefericire, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru anumiți pensionari.

Dacă în cazul unor seniori vor avea loc majorări ale pensiilor, alții nu vor primi nici măcar un leu în plus. Cine sunt cei care vor fi afectați de recalcularea pensiilor?

Ei sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la pensie

După recalculare, bărbații vor beneficia de o creștere maximă de 30%, în timp ce femeile de doar 11%.

Veștile sunt proaste în ceea ce privește unele pensionare, astfel că femeile născute în anumiți ani nu vor primi niciun leu la pensie.

Citește și: Noua formulă de calcul a pensiilor vine cu avantaje și dezavantaje pentru pensionari. Unele pensii cresc, iar altele riscă să scadă

După recalculare, femeile care nu vor avea parte de nicio creștere a pensiei sunt cele născute în ianuarie- martie 1950 și care au ieșit la pensie la 59 de ani.

Pe de altă parte, o altă categorie de femei va avea parte de o creștere, dar nesemnificativă, vorbind aici despre cele născute în aprilie- iunie 1950 și care au ieșit la pensie la 59 de ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Femeile vor avea o creșterea maximă de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani. 

S-a plecat de la 25 de ani şi s-a ajuns acum la 32 de ani şi patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor ”, a transmis fosta șefă a Casei de Pensii, potrivit newsweek.

De cealaltă parte, bărbații vor avea parte de o creștere a pensiei de până la 30%. 

Ce presupune recalcularea pensiilor

Pensionarii urmează să aibă parte de majorări ale pensiei începând cu 1 ianuarie 2024, după recalculare. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.

Recalcularea pensiilor va avea loc pe baza noii legi a pensiilor, care trebuie să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

Această schimbare va afecta în special pensiile cu valori mici, care sunt primite de aproximativ 1,6 milioane de beneficiari.

Citește și: Punctul de pensie în 2023: Ce venituri se vor indexa și ce creșteri se aplică din ianuarie?

Recalcularea pensiilor se va face pe baza a două elemente principale: valoarea de referință a punctului de pensie, care anterior era de 71 de lei și numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.