Crestinii praznuiesc astazi BUNA VESTIRE! Iata ce fac maramuresenii

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:12

Parca au luat foc satele din Maramures in aceasta dimineata! Traditia spune ca in ziua de Buna Vestire, gospodarii aprind crengile ramase dupa ce au curatat pomii.

Tot azi, obiceiul este ca fiecare sa manance peste, pentru a avea un an bun. In Maramures, traditia se pastreaza  cu sfintenie. Gospodarii se trezesc, dis de dimineata, si  aprind focurile de Buna Vestire.

Si tanti Lenuta, de cum a auzit cocosul cantand, s-a trezit si a dat fuga  in livada unde si-a pregatit, inca de ieri, gramada de lemne pentru  focul traditional.
Nu este gospodar care sa nu faca focul in gradina sau livada de Buna Vestire.

Oamenii  sunt convinsi ca asa se apara de rele: „ Toate spiritele rele sa arda !(…) Spiritele rele care iau laptele de la vaci, vrajitorii care faceau neintelegeri in familie”, explica tanti Lenuta pe cine alunga din gradina ei cu focul simbolic.

Tot de Buna Vestire aprinderea focului s-a transformat in timp intr-o adevarata competitie. Primul si cel mai harnic gospodar din sat, este desemnat acela  in a carui livada licareste prima data focul Bunei Vestiri.
Nea' Vasile a pierdut startul fiindca a adormit asa ca acum alearga sa isi aprinda si el focul, doar nu o fi ultimul din satul sau

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Odata focurile aprinse, gospodarii mai au de indeplinit o misiune. Trebuie musai sa manance peste in aceasta zi sfanta: „prajim peste ca asa este obiceiul, sa fim si noi ageri si iuti(n.r.

ca pestele in apa)”.

Asa ca,  un pic de usturoi, cateva fire de patrunjel si pestele este numai bun de pus pe masa. Nu, insa, inainte de a merge la biserica si a asculta slujba de Buna Vestire.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.