Untul nu este compus in totalitate din grasimi. Un unt de calitate are 80% grasimi, 15% apa si 5% proteine. Amestecul unic de grasimi pe care il contine untul ii permite acestuia sa ramana in stare solida la temperatura camerei si sa se topeasca la aproximativ 37C.
Pentru ca are o textura cremoasa si un gust bogat, untul este indispensabil in multe retete de la cele de sosuri pana la deserturi.
1. Cum gatesti cu unt?
Cand este incalzit, untul dezvolta o aroma placuta asemanatoare cu a nucilor coapte pentru ca proteinele si zaharurile din lapte se caramelizeaza. Folosesse untul pentru a sota in el ingrediente pentru a completa si evidentia restul aromelor, pentru a da complexitate sosurilor sau foloseste-l la final peste legume la cuptor sau fripturi, pentru a adauga un plus de savoare.
2.
Pentru a nu capata un gust ranced, untul trebuie pastrat in frigider, la temperaturi sub 4C. Pastreaza-l intr-un ambalaj cat mai bine inchis pentru ca untul sa nu imprumute din celelalte mirosuri aflate in frigierul tau. tinut in conditii optime, untul se poate pastra proaspat pana la 4 luni. il poti congela, iar durata lui de viata creste pana la 1 an. Citeste continuarea pe kfetele.ro!
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta