Cricul hidraulic - tot ce trebuie sa stii despre aceasta unealta

Autor: B.M.

Principiile hidraulicii usureaza foarte mult eforturile de deplasare a unor obiecte de mari dimensiuni.

Cel mai comun obiect in care intalnim efectele hidraulicii este cricul auto, care faciliteaza ridicarea cu usurinta a unui automobil cu greutate de la cateva sute de kilograme la cateva tone. Forta unui cric hidraulic este obtinuta datorita presiunii lichidului din interiorul unui cilindru actionat manual sau mecanic. Astfel, un volum de mai putin de un litru de ulei poate deplasa pe verticala, prin impingere de jos in sus, obiecte de cateva mii de ori mai grele.

Din ce este compus un cric hidraulic?

Un cric hidraulic este alcatuit din levier, piston plonjor, valve, rezervor de ulei si cilindru. Prin actionarea manuala a levierului, lichidul este supus unei forte care genereaza miscarea pistonului plonjor si a cilindrului. Puterea actionata de miscarea levierului este suficienta pentru ridicarea unui automobil. Cat timp cricul ramane in presiune, acesta poate sustine sarcina suspendata. Dupa eliberarea presiunii, obiectul este coborat la sol, revenind la pozitia initiala. Doua dintre cele mai cunoscute modele de cricuri hidraulice sunt cele tip butelie si cele rulante.

Cum functioneaza un cric hidraulic?

Ridicarea levierului, actionata manual sau mecanic, actioneaza si pistonul plonjor. Cand acest piston este ridicat, rezervorul elibereaza in camera pistonului o cantitate mica de ulei prin supapa de retinere. La coborare, levierul impinge si pistonul in jos. Levierul foloseste principiul de functionare a parghiei, cu ajutorul careia forta activa este amplificata pana la depasirea fortei rezistente. Practic, atunci cand apesi pe levier, acesta impinge in jos pistonul, iar pistonul impinge uleiul. Intrucat uleiul este lichid si nu poate fi comprimat, intreaga forta acumulata va fi folosita pentru ridicarea obiectului sub care se monteaza cricul.

Cat costa un cric hidraulic?

Pretul unui cric hidraulic difera in functie de dimensiuni, producator si capacitate. In linii mari, gasesti modele de la cateva zeci de lei pentru un cric hidraulic portabil, pe care sa il ai la indemana permanent in portbagaj, pana la peste 10.000 de lei, pentru un dispozitiv ce poate ridica obiecte mai mari de 50 de tone, actionabil prin telecomanda. Produsul potrivit se alege in functie de nevoile utilizatorului.

Daca esti in cautarea unui cric hidraulic care sa te ajute sa treci mai usor peste evenimentul neplacut al unei pene de cauciuc sau esti adeptul inlocuirii anvelopelor de vara cu cele de iarna in stil Do-It-Yourself, atunci trebuie sa te indrepti catre modele care ridica greutatea echivalenta masinii tale. Dimensiunea cricului o alegi dupa locul in care il vei depozita: in portbagaj, in casa, in boxa, in atelier sau in depozit.

Daca ai nevoie de un cric hidraulic pentru utilizarea in cadrul unui atelier auto sau al unei vulcanizari, atunci trebuie sa te orientezi catre un dispozitiv mai trainic, de calitate superioara, care sa reziste unui numar mare de manevre repetate zilnic. De asemenea, dimensiunea si capacitatea de ridicare trebuie sa fie mai mari, ca sa poata fi folosit asupra autoturismelor de orice fel si a unor utilitare mai mici. Pentru activitati industriale sau ateliere auto mai mari, trebuie sa alegi un cric profesional, capabil sa ridice in conditii de siguranta deplina sarcini de mare tonaj.

La confectionarea cricurilor hidraulice, producatorii tin cont de cele mai mici detalii in ceea ce priveste stabilitatea si robustetea. Intrucat de actionarea lor depinde integritatea corporala a lucratorilor care le manipuleaza, acestea sunt obiecte a caror siguranta trebuie sa fie garantata. De aceea, inainte de utilizare, este foarte important sa consulti toate indicatiile producatorului cu privire la manevrarea in siguranta a dispozitivului. Fie ca vorbim despre inlocuirea unui cauciuc dezumflat in parcare sau pe marginea drumului sau de ridicarea unui bloc de mare tonaj, normele de siguranta trebuie respectate cu precizie.

 

Taguri: