Crimeea susține că platformele petroliere ale Rusiei au fost atacate de către Ucraina

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 iun 2022, 11:13

Crimeea susține că platformele petroliere ale Rusiei au fost atacate

Sursa: Istock

Un reprezentant al serviciilor de urgență din Crimeea a declarat că Ucraina a atacat platforma petrolieră operată de Chernomorneftegaz. În anul 2014, când peninsula a fost anexată de Rusia, aceasta a fost confiscată de către Moscova.

Responsabilii proruși din peninsula Crimeea au declarat că Ucraina a atacat platformele petroliere ale Rusiei și, din cauza acestui incident, trei persoane au fost rănite, iar dispărute sunt șapte. Platforma atacată se numește Chernomorneftegaz și a fost confiscată de ruși în anul 2014, odată cu peninsula.

Aceasta a fost preluată de la Naftogaz, operatorul național de gaze din Ucraina, și este alcătuită din trei plaforme, „turnurile Boiko”. În acest moment, în urma ivaziei Ucrainei, Chernomorneftegaz a fost sancționată de către Uniunea Europeană și de Statale Unite ale Americii.

Citeste si: Lituania primește amenințări din partea Rusiei din cauza acțiunilor ei care vor cauza „durere” și care vor genera „consecințe grave”

„A fost un bombardament al forţelor armate ucrainene, nu există victime”, a spus un reprezentat al serviciilor de urgență din Peninsula Crimeea pentru TASS, relatează romaniatv.net.

Când a bombardat Ucraina?

Ucraina ar fi bombardat platformele petroliere duminică, 26 iunie. În urma atacului armat, heliportul invadatorilor ruși a fost avariat. Potrivit canalului ”Baza”, relatează agenția de presă Unian, o gaură al cărei diametru este de aproximativ cinci metri a fost lăsată în construcția heliportului.

Instalația plutitoare ”Taurida” a fost atacată cu o rachetă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Oleksii  Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, susține că „turnurile Boiko”, amenajate de Rusia în Marea Neagră, aveau scopul de a proteja navele de rachetele Neptun ale Ucrainei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult decât atât, Reznikov a mai spus că, prin confiscarea platformelor petroliere, Moscova a fost responsabilă atât pentru furtul gazelor din Ucraina, cât și pentru construirea unor stații de război electronic în acea regiune.

Portul din Odesa ar fi fost blocat de ruși cu ajutorul platformelor de foraj

Serhii Bratciuck, reprezentantul administrației militare din Odesa, a susținut că Rusia s-a folosit de platformele de foraj pentru a bloca portul, dar și pentru a controla partea aferentă din Marea Neagră.

„Sub acoperirea unei furtuni, inamicul a atacat regiunea Odesa cu două rachete antinavă de tip Onix, lansându-le din sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar.

Dar forţele de apărare aeriană sunt pregătite în orice moment şi pe orice vreme: ambele rachete au fost distruse la apropierea lor de Odesa”, a declarat comandamentul operațional „Sud”.

Citeste si: Rusia a început simularea atacurilor cu rachete asupra statelor baltice. Spațiul militar al Estoniei a fost străbătut de un elicopter rusesc

Mai mult decât atât, nici aeroportul din Odesa nu a scăpat de furia rușilor, fiind și el bombardat în urmă cu doar câteva săptămâni.

„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista", a mărturisit Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, conform digi24.ro.