Criterii de care să ții cont dacă vrei să-ți cumperi produse din străinătate

Author: Daniela Iliuta

Cumpărăturile transfrontaliere au reprezentat mult timp un adevărat stil de viață pentru o bună parte a populației lumii, fie că se căutau prețuri mai bune, fie că erau căutate produse care nu erau disponibile în statul de origine al cumpărătorului. 

Unii experți consideră că site-uri precum Wish.com - care comercializează mărfuri cu reduceri mari expediate din China - „reprezintă viitorul cumpărăturilor”, ofertele fiind mult prea tentante pentru unii vânători de chilipiruri. Și, în timp ce astfel de cumpărături transfrontaliere online au devenit o practică obișnuită, experții vamali și cei în comerțul cu amănuntul avertizează că nu este neapărat simplu să închei tranzacții fără a fi afectat de reglementări și escrocherii.

Potrivit sondajelor cumpărătorii care achiziționează produse de pe site-uri din străinătate caută în principal îmbrăcăminte și accesorii (68%), electronice de larg consum (53%), jucării (53%) și bijuterii (51%).

Vezi ce este interzis

După cum subliniază experții vamali, când o mărfă se mută dintr-o țară străină către țara dvs. de origine vorbim de produse IMPORTATE”. Asta înseamnă că sunt supuse acelorași reguli vamale ca mărfurile comerciale și se confruntă cu aceleași restricții vamale pe care le-ați găsi dacă le-ați lua acasă cu dvs. atunci când vă întoarceți cu avionul dintr-o călătorie. Listă lungă a articolelor restricționate la import include intrări evidente, cum ar fi drogurile, armele de foc și mărfurile din țări aflate sub embargou, dar și alimente (cum ar fi brânza nepasteurizată, multe fructe și legume și majoritatea cărnii) și unele plante și semințe.

Cumpărături pentru uz personal

Ofițerii vamali nu vă vor face probleme la aducerea de haine, cearșafuri, prosoape și alte produse de lenjerie, dacă pare că achizițiile dvs. sunt limitate la utilizarea unei singure persoane. Dacă faceți însă achiziții în vrac și se pare că importați aceste articole pentru câștiguri comerciale, atunci veți avea probleme. Orice reducere pe care o puteți primi la expediere pentru a cumpăra totul dintr-o dată va fi anulată de documentele de import comercial, de amenzi, ori chiar de confiscarea directă a achizițiilor dvs.

Plătiți taxele vamale

Indiferent de ceea ce spune un vânzător, sunteți în cele din urmă obligat la plata taxelor pentru orice importați. Așadar, țineți cont de toate acestea atunci când luați în calcul costul final al articolului dvs. De asemenea, utilizați un calculator de taxe ori de câte ori este posibil pentru a ajuta la stabilirea prețului.

Fiți atent la taxele pentru tranzacții în străinătate

Dacă achiziționați un articol de pe un site web din altă țară, compania dvs. de plată prin card de credit vă poate percepe o taxă de tranzacție externă. Aceste taxe se aplică chiar și vânzătorilor străini de pe siteuri precum Amazon și eBay. Cum rezolvați? Utilizați un card fără taxe pentru tranzacții străine și raportați din timp activitatea dvs. de cumpărături transfrontaliere către compania dvs. de carduri de credit.

Nu convertiți moneda

Conversia dinamică a monedei este o capcană absolută. Un comerciant cu amănuntul străin care se va oferi să vă proceseze tranzacția în lei, vă va percepe o taxă de conversie. Cardul dvs. de credit are deja o rată de conversie mult mai mică și există o grămadă de calculatoare de conversie valutară online. Luați ratele de conversie ca sugestii. Ratele de conversie valutară de pe site-urile străine nu indică întotdeauna prețul pe care îl veți plăti. Site-ul folosește o rată de conversie, dar cardul dvs. de credit poate utiliza o altă rată. În mod similar, cu PayPal, Apple Pay sau orice alt serviciu de portofel online, veți vedea o rată de conversie care servește drept ghid pentru ceea ce veți plăti efectiv. "Cu excepția fluctuațiilor majore ale monedei, ar trebui să fie o valoare apropiată celei indicate.

Aveți grijă la transport

Modul în care plătiți taxele vamale depinde și de modul în care bunurile dvs. au fost expediate. Dacă ați utilizat serviciul poștal internațional, va trebui să plătiți atât transportatorul, cât și să mergeți la oficiul poștal local pentru a plăti orice taxe de prelucrare datorate. Dacă ați utilizat UPS, FedEx, DHL sau orice alt serviciu de expediere, acesta vă va factura taxa pe care a plătit-o în numele dvs. Dacă ați utilizat un serviciu de transport de marfă, veți fi facturat atât pentru taxa datorată, cât și pentru serviciile unui broker vamal. Dvs. și vânzătorul bunurilor dvs. trebuie să fiți de acord cu privire la care dintre cele trei metode va fi utilizată: „dacă nu sunteți atent, costurile de transport și manipulare ar putea depăși cu mult costul achiziției dvs.”.

La finalizarea tranzacției, solicitați vânzătorului să furnizeze și o declarație vamală în exteriorul coletului.

Așteptați-vă la întârzieri

În funcție de țara de origine și de restricțiile privind cotele, chiar și produsele de lenjerie pot fi păstrate în vamă dacă ajung într-o cantitate care poate să nu indice utilizarea personală. În cel mai rău caz, serviciile vamale poate distruge direct elementele care „sunt nesigure, care nu îndeplinesc cerințele de sănătate sau care încalcă restricțiile privind cota”.

Atenție la penalități

Agenția vamală nu numai că vă poate percepe taxe pentru stocarea articolelor pe care le procesează pentru dvs., dar vă poate penaliza și amenda pentru diverse contravenții. Aceste sancțiuni pot fi fie un procent din valoarea mărfurilor pe care ați încercat să le importați, fie o penalitate de bază pentru contravenții specifice la regimul vamal (de exemplu, pentru nedeclararea unui articol sau pentru neplata taxelor; sancțiunile cresc cu valoarea produsului, astfel încât, cu cât produsul pe care îl cumpărați este mai costisitor, cu atât vă va costa mai mult).

Căutați recenzii online ale site-ului de pe care cumpărați, deoarece furnizarea de informații înșelătoare sau inexacte despre articolul livrat este ilegală și vă poate pune în situația de a achita amenzi sau a vă atrage răspunderea legală.

Descărcați după voință

Datele transmise electronic - streaming și descărcare de muzică, cărți electronice și fișiere poster - nu sunt supuse obligațiilor vamale dar, aceste articole pot fi protejate prin drepturi de autor, iar încălcarea de unor astfel de drepturi ori descărcarea de pornografie infantilă sunt supuse urmăririi penale.

Nu există notificare de livrare

Dacă nu v-a fost livrat un articol direct, Vama nu vă va spune când ajunge un anumit colet la ei. Trebuie să aflați data programată a sosirii și să urmăriți. Dacă trece un anumit număr de zile (5-16) și nu v-ați prezentat să-l ridicați apar și taxele de depozitare. Dacă nu vă interesați de articolele primite timp de șase luni sau mai mult, acestea ar putea fi vândute la licitație.

 

 

Taguri:

Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.