Auditul financiar prezintă obligativitate pentru societățile mijlocii și mari, așa că dacă firma ta se numără printre acestea, atunci trebuie să te preocupi anual de acest aspect. Ca în cazul oricărui serviciu de care beneficiezi, și pentru acesta ai nevoie de un furnizor de încredere, care să poată răspunde necesităților specifice companiei tale. Prin urmare, trebuie să ai în vedere o serie de criterii care să te ghideze în alegerea unui auditor potrivit.
Ce factori trebuie să iei în considerare când alegi auditorul financiar pentru firma ta
1. Acreditări
Dacă te afli în căutarea unei companii care să realizeze un audit financiar pentru societatea comercială pe care o deții, atunci primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este alegerea unui auditor acreditat. O persoană fizică sau angajații unei persoane juridice pot obține acest statut și drept de exercitare a profesiei prin realizarea unui stagiu la CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România). Aceeași instituție eliberează acreditarea.
2. Experiența în industria în care activează compania ta
Fiecare domeniu de activitate prezintă anumite particularități care se reflectă și în practicile financiare ale companiilor. Dacă vrei ca auditul să fie realizat cât mai bine, atunci orientează-te către un auditor care are experiență cu clienți din industria ta, pentru că astfel va fi mai familiar cu toate detaliile pe care le implică activitatea ta economică.
3. Tehnologia folosită
Un alt aspect important îl reprezintă analiza datelor cu ajutorul tehnologiei. Pentru fidelitatea informațiilor și a concluziilor, precum și pentru analize utile, este de dorit să alegi un auditor care folosește instrumente mai avansate de prelucrare, cercetare și evaluare a cifrelor, așa cum este Mazars România. Dat fiind că un software specializat poate prelucra seturi de date extensive, vei putea beneficia de recomandări de calitate în ceea ce privește viitoarele tale operațiuni.
4. Procese de asigurare a calității
Este de dorit să afli cum se asigură auditorul că serviciile pe care le oferă se află la cele mai înalte standarde. Printre aceste instrumente și procese privind calitatea se numără trainingurile regulate, evaluarea periodică, dezvoltare profesională și altele.
5. Reputație
Și în cazul auditorului, te poți raporta la testimoniale și review-uri oferite de clienții acestuia din trecut. În plus, premiile pot reprezenta un bun indicator al performanței furnizorului pe care îl alegi. Informează-te din cât mai multe surse înainte de a lua o decizie.
6. Sprijinul oferit
Un auditor financiar la care merită să apelezi este acela care pe lângă evaluare și raportare, îți oferă consiliere, astfel încât să poți preveni eventuale probleme care apar în evoluția unei afaceri. Mai mult decât atât, firmele de audit cu mai multe puncte de lucru sau parte a unei rețele îți pot oferi sprijin mai bun atunci când dorești să-ți extinzi afacerea.
7. Prețuri
Nu în ultimul rând, trebuie să iei în considerare tarifele. Este important ca acestea să fie corecte în raport cu serviciile oferite, însă este bine să eviți firme de audit cu prețuri suspect de mici pentru că poate fi vorba despre auditori fără acreditare sau care oferă o calitate a muncii îndoielnică.
Așadar, trebuie să evaluezi corespunzător toate aceste criterii și abia apoi poți lua o decizie avantajoasă pentru organizația ta în ceea ce privește un audit financiar extern.