Criticul literar Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Care este cauza decesului

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 mar 2024, 11:22

Nicolae Manolescu

Sursa: facebook.com

Criticul literar Nicolae Manolescu s-a stins la vârsta de 84 de ani la Spitalul Elias din Capitală.

Cunoscutul critic literar Nicolae Manolescu s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 84 de ani. Acesta suferea de anumite probleme medicale și era internat de mai multe zile la Spitalul Elias.

A murit criticul literar Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu, una dintre cele mai de seamă figuri ale culturii și literaturii române, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă în domeniul criticilor literare și eseisticii.

Profesor, critic, eseist și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Manolescu a fost recunoscut nu doar în țara sa natală, ci și în întreaga lume literară.

De-a lungul carierei sale lungi și pline de realizări, Manolescu a influențat profund peisajul cultural și literar românesc, contribuind cu eseuri, articole și cărți de referință care au redefinit critica literară în România postbelică. Printre cele mai notabile opere ale sale se numără "Istoria critică a literaturii române" și "Pagini despre sufletul românesc", cărți care au devenit puncte de referință în studiul literaturii române.

Evoluția în carieră a lui Nicolae Manolescu

Născut pe 31 august 1939, la Ploiești, Nicolae Manolescu și-a început cariera academică în 1963, ca preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultății de Filologie a Universității din București. Ulterior, a avansat rapid în carieră, devenind asistent, lector și, după Revoluție, profesor la aceeași catedră. A fost o figură centrală în mediul academic, influențând și inspirând generații de studenți cu pasiunea și cunoștințele sale vaste în domeniul literar.

Pe lângă activitatea sa universitară, Manolescu a avut o prezență remarcabilă în presa literară românească, devenind directorul prestigioasei reviste "România literară" după căderea regimului comunist. Aici, a promovat literatura română contemporană și a susținut tinerii scriitori, consolidând revista ca o platformă esențială pentru dezbaterea și promovarea culturii literare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Vero Căliman trece printr-o perioadă delicată după plecarea din gașca Zurli: „Fetița s-a simțit întotdeauna nedorită” Mesajul profund postat pe rețelele sociale

În afara activității sale editoriale și academice, Manolescu a fost și un politician activ, implicându-se în diverse mișcări și organizații culturale. A fost membru al Partidului Național Liberal și a ocupat funcția de senator în Parlamentul României între 1990 și 1992.

Citește și: Bursucu a trecut prin momente cutremurătoare când a aflat de diagnosticul fiicei sale, Alessia: „A stat o zi și o noapte la terapie intensivă...”

În ciuda faptului că s-a confruntat cu probleme de sănătate, Manolescu și-a continuat activitatea intensă. Anunțul trist al trecerii sale în neființă a fost făcut de apropiatul său, Mircea Mihăieș, pe platforma de socializare Facebook, aducând un val de tristețe și regrete în lumea literară românească.

Universitatea din București și Facultatea de Litere a transmis un mesaj de condoleanțe și respect pentru Nicolae Manolescu, recunoscând contribuția sa monumentală la literatura română și la formarea tinerilor intelectuali. Președintele Uniunii Scriitorilor din România a postat, de asemenea, un omagiu adânc aducerii aminte a lui Manolescu și a impactului său uriaș în literatura română.

Personalitatea complexă și prolifică a lui Nicolae Manolescu va rămâne una dintre cele mai strălucite figuri ale culturii și literaturii române, iar operele sale vor continua să influențeze și să inspire viitoarele generații de critici literari și intelectuali. Odihnească-se în pace, Nicolae Manolescu, și mulțumiri pentru contribuția sa nemuritoare la patrimoniul cultural românesc.