Criza din Sudan riscă să devină un coșmar pentru lume - fostul premier

Autor: Bogdan Frațilă

Fostul prim-ministru al Sudanului a avertizat că conflictul din țara sa ar putea deveni mai grav decât cele din Siria și Libia!

Sursa: Captură YouTube

Fostul prim-ministru al Sudanului a avertizat că conflictul din țara sa ar putea deveni mai grav decât cele din Siria și Libia!

Fostul prim-ministru al Sudanului a avertizat că conflictul din țara sa ar putea deveni mai grav decât cele din Siria și Libia. Abdalla Hamdok a declarat că luptele vor fi un "coșmar pentru lume" dacă vor continua.
Armata sudaneză spune că atacă capitala Khartoum din toate direcțiile, folosind artileria grea. Aproape două săptămâni de lupte s-au soldat cu sute de morți, în timp ce zeci de mii de oameni fug din țară.

Prelungirea, joi seară, a unui armistițiu nesigur între facțiunile rivale a fost obținută în urma unor eforturi diplomatice intense din partea țărilor vecine, precum și a SUA, a Regatului Unit și a ONU. Însă prelungirea de 72 de ore nu a ținut. Se pare că atacurile aeriene, ale tancurilor și artileriei continuă în anumite zone din Khartoum.
Luând cuvântul la o conferință în capitala kenyană Nairobi, dl Hamdok a cerut un efort internațional unificat pentru a-i convinge pe liderul militar sudanez și pe șeful unei forțe paramilitare rivale să poarte discuții de pace.

"Aceasta este o țară imensă, foarte diversă... Cred că va fi un coșmar pentru lume", a declarat el.
"Acesta nu este un război între o armată și o mică rebeliune. Este aproape ca două armate- bine antrenate și bine înarmate".

Insecuritate

Domnul Hamdok- care a fost prim-ministru de două ori între 2019 și 2022- a adăugat că insecuritatea ar putea deveni mai gravă decât războaiele civile din Siria și Libia.

Aceste războaie au dus la sute de mii de morți, au creat milioane de refugiați și au provocat instabilitate în regiuni mai largi.
Luptele din Sudan au izbucnit la 15 aprilie ca urmare a unei lupte acerbe pentru putere între armata regulată și Forțele de Sprijin Rapid (RSF).
Comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și șeful RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, nu sunt de acord cu privire la propunerea de trecere a țării la un regim civil și, în special, cu privire la calendarul includerii celor 100 000 de membri ai RSF
în armată.
Ambele facțiuni se tem de pierderea puterii în Sudan, în parte pentru că în ambele tabere se află bărbați care ar putea ajunge la Curtea Penală Internațională pentru crime de război comise în regiunea Darfur în urmă cu aproape 20 de ani. Milioane de oameni rămân blocați în Khartoum, unde există penurie de alimente, apă și combustibil. Armata sudaneză a îndemnat populația din Khartoum să rămână în casă și să nu se apropie de ferestre, în timp ce desfășoară tancuri și alte piese de artilerie în efortul de a recuceri zonele deținute de RSF.

RSF afirmă că armata extinde conflictul prin desfășurarea poliției centrale de rezervă- o unitate cu reputație de brutalitate împotriva civililor. De asemenea, se pare că violențele au fost deosebit de grave în El Geneina, un oraș din Darfur, în vestul Sudanului, cu afirmații potrivit cărora grupurile de miliție au jefuit și incendiat piețe.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pasi viitori?

Hemedti a declarat că nu va negocia până când luptele nu se vor încheia. El a spus că luptătorii săi sunt bombardați "fără încetare" de când a fost prelungit armistițiul.
"Nu vrem să distrugem Sudanul", a spus el, acuzându-l pe șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violențe. Generalul Burhan- șeful armatei regulate a Sudanului- a acceptat provizoriu să poarte discuții față în față în Sudanul de Sud. Între timp, în Port Sudan se desfășoară scene haotice, unde oamenii încearcă cu disperare să se îmbarce pe nave, unele dintre acestea îndreptându-se spre Arabia Saudită și Yemen. Sâmbătă seara, guvernul britanic a declarat că își încheie propriile eforturi de evacuare. Regatul Unit a stabilit o prezență diplomatică în Port Sudan, cu un birou la Hotelul Coral din orașul de coastă. Aproximativ 2.000 de persoane au ajuns în orașul saudit de coastă Jeddah după ce au fost evacuate din Port Sudan. Se preconizează că majoritatea vor fi aduși acasă cu ajutorul unor zboruri charter organizate de guvernele lor în următoarele câteva zile.
Nazli, o ingineră civilă iraniană în vârstă de 32 de ani, care a fugit împreună cu soțul ei, un alt inginer, și-a amintit luptele din care au fugit.
"Nu puteam nici măcar să stăm pe balconul nostru; focurile de armă erau peste tot", a spus ea.
"Vă rog, vă rog, ajutați-ne familia din Sudan", a strigat Rasha, o sudanezo-americană mamă a patru copii- care a povestit că s-a ascuns timp de trei zile, îngrozită.
"Fac apel la lume să protejeze Sudanul", a implorat ea, subliniind temerile că, odată ce toți cetățenii străini vor fi fugit, luptele se vor intensifica.

Citește și: Americanii din Sudan au fost și ei evacuați

Citește și: Sudan- Nu se întrevede sfârșitul luptelor inca. Revolutia continua!

Citește și: Sudan- Îndoieli cu privire la promisiunile armatei?