Criza din Zona Euro se adâncește și indică o recesiune de iarnă!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 nov 2022, 11:28

Scăderea economiei zonei euro s-a accentuat din cauza inflației ridicată plus temerile legate de crizei energetice, ceea ce sporește semnele pentru o recesiune de iarnă!

Sursa: PixaBay

Scăderea economiei zonei euro s-a accentuat din cauza inflației ridicată plus temerile legate de crizei energetice, indicand o recesiune de iarnă!

Scăderea economiei zonei euro s-a accentuat, deoarece inflația ridicată și temerile legate de intensificarea crizei energetice au afectat cererea, ceea ce sporește semnele că blocul se îndreaptă spre o recesiune de iarnă.

Un sondaj urmărit îndeaproape a arătat că activitatea întreprinderilor din zona euro din luna octombrie s-a contractat în cel mai rapid ritm de la sfârșitul anului 2020. De asemenea, comenzile industriale germane s-au prăbușit mai mult decât se așteptau în septembrie, deoarece cererea externă s-a scufundat, plasând cea mai mare economie europeană pe calea recesiunii.

Indicele compozit final compozit al managerilor de achiziții (PMI) al S&P Global pentru zona euro, considerat un bun indicator al sănătății economice, a scăzut în octombrie la un minim al ultimelor 23 de luni, de la 48,1 în septembrie, la 47,3, deși a fost puțin peste estimarea preliminară de 47,1.

Orice valoare sub 50 indică o contracție.

"Indicatorii PMI finali din zona euro pentru luna octombrie oferă o imagine clară a scăderii activității și a inflației foarte ridicate", a declarat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.

"Deși nu indică încă contracția de 0,5% pe trimestru/trimestru pe care am creionat-o pentru T4, noile comenzi și PMI-urile privind producția viitoare sugerează că urmează ceva mai rău."

Întrebați ce tip de recesiune va suporta zona euro, 22 din 46 de respondenți la un sondaj din octombrie au spus că va fi scurtă și superficială, în timp ce 15 au spus că va fi lungă și superficială.

Opt au spus că va fi scurtă și profundă și doar unul a spus că va fi lungă și profundă. În Franța, a doua cea mai mare economie a blocului, datele anterioare au arătat că producția industrială a scăzut în septembrie, deși PMI a indicat că creșterea sectorului serviciilor a încetinit mai puțin decât se preconiza inițial în octombrie. În Spania, activitatea sectorului serviciilor s-a contractat pentru a doua lună consecutiv în octombrie, influențată din nou de inflația ridicată, a arătat PMI.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

INFLAȚIE MULT PESTE ȚINTĂ

Inflația în cele 19 țări care utilizează moneda euro a crescut luna trecută mai mult decât se aștepta, ajungând la 10,7% și de peste cinci ori mai mult decât ținta Băncii Centrale Europene.

În consecință, este probabil ca BCE să insiste cu mai multe majorări ale ratelor dobânzilor, ceea ce va spori povara cu care se confruntă consumatorii îndatorați. BCE a fost ultima dintre colegii săi care a început să majoreze ratele în acest ciclu, așteptând până în iulie. Până la sfârșitul anului, ratele de depozit și de refinanțare erau prognozate la 2,00% și, respectiv, 2,50%. În schimb, Rezerva Federală a Statelor Unite, care a început să crească în martie, a majorat din nou ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual miercuri, în ceea ce a devenit cea mai rapidă înăsprire a politicii
monetare americane din ultimii 40 de ani. În zona euro, cheltuielile de exploatare ridicate din cauza costurilor cu energia, salariile și transportul au împins firmele de servicii să majoreze din nou puternic tarifele. Indicele PMI al prețurilor de producție a fost de 62,7, al cincilea cel mai ridicat nivel din istoria de 24 de ani a sondajului și cu puțin sub nivelul de 63,2 din septembrie. În condițiile în care nu se întrevede un final al conflictului dintre Rusia și Ucraina, aproape 65% din cei 34 de respondenți la sondajul din octombrie au declarat că costul vieții în zona euro se va înrăutăți sau se va înrăutăți semnificativ. De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, costurile energiei au crescut vertiginos și, odată cu apropierea iernii, mai multe guverne europene au anunțat noi măsuri pentru a limita creșterea prețurilor.

"Indicatorii PMI privind prețurile de intrare și de ieșire rămân extrem de puternici. Deși au scăzut față de vârfurile lor recente, ele se află cu mult peste maximele anterioare", a declarat Allen-Reynolds.

"Rezultatul este că Europa pare pregătită pentru o iarnă dureroasă de activitate slabă și inflație puternică."

Citește și: Panica Twitter! Ce arata Elon Musk și sfera publică digitală?

Citește și: Romania pregatita să adere la Schengen, afirmă Comisia Europeană!

Citește și: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!