"Criza economică de acum nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultima sută de ani”. Interviu cu purtatorul de cuvant BNR, Dan Suciu

Autor: L.S.
Actualizat: 30 nov 2020, 13:10

Dan Suciu este purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, analist economic și jurnalist, precum și fost purtător de cuvânt al Guvernului.

Dan Suciu a acordat un interviu revistei life.ro si a răspuns câtorva întrebări legate de evoluția crizei economice în următoarele luni în România, atinsă de pandemie.

Concluzii ale jurnalistilor care l-au intervievat pe purtatorul de cuvant al BNR:

Criza economică ce se prefigurează nu are precedent în nimic din ce am văzut până acum. Prin urmare este dificil de previzionat evoluția ei;
Nu avem motive să retragem bani din bănci, plățile cu cardul sunt mai „sănătoase”;
BNR și băncile comerciale sunt un partener în deciziile și măsurile Guvernului;
Este esențial să urmăm

indicațiile legale privind izolarea și protecția în acest caz de pandemie.

Care sunt primele concluzii ale voastre, pe plan economic, la sfârșitul acestei săptămâni de îmbolnăviri, burse instabile, criză în toate țările din jurul nostru?

Dan Suciu: Eu voi vorbi din perspectiva Băncii Naționale și nu voi face o analiză economică.

Încă suntem la foarte început, dar lucrăm la o analiză mai amplă, pentru care strângem date din piață.

E clar că avem sectoare foarte afectate: turism, transporturi, HoReCa și așa mai departe, altele care încă își desfășoară activitatea, dar probabil vor fi la rândul lor afectate. Peste toate, rămâne un semn de întrebare legat de ce durată va avea această perioadă de restrângere de activitate. În funcție de asta trebuie să ne calibrăm deciziile BNR și ale Guvernului, până la urmă.

Ce putem constata este o agitație pe piețele internaționale care afectează și România.

Este o reacție ce se manifestă printr-o retragere foarte mare din titlurile de stat ale statelor emergente ale zonei în care suntem și noi. Fondul Monetar vorbea chiar de 70 de miliarde de dolari care s-au scos din aceste zone și s-au dus spre SUA sau Vestul Europei, în zone tradiționale, iar această evoluție va pune presiune pe toate dobânzile din statele emergente.

Rămânem fără bani?

Dan Suciu: Nu rămânem fără bani, dar avem o presiune pe curs și pe dobânzi, iar asta se vede deja cu ochiul liber.

Nu e vorba că rămânem fără bani, dar avem o presiune care probabil se va mai tempera pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cu situația.

Pe mine, cetățean obișnuit cum mă afectează această schimbare? Să zicem că renunț la confortul unei vacanțe, îmi asum că nu voi mai ieși la restaurant, ce se va întâmpla mai departe, dincolo de asta?

Dan Suciu: E clar că vom avea o perioadă mai complicată, după care va urma o revenire care, la rândul ei, nu va fi cea mai ușoară fiindcă va fi plină de necunoscute.

Suntem într-o zonă cu necunoscute, în care fiecare dintre noi trebuie să-și ia deciziile după cum crede.

Ce înseamnă aceste necunoscute?

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dan Suciu: Dacă le-am ști, nu ar mai fi necunoscute.

Așa este, dar voi sunteți totuși în zona în care stăpâniți niște scenarii.

Dan Suciu: Este o zonă în care economia, omenirea nu a mai fost. Cel puțin nu în timpul vieții noastre. Deci trebuie să înțelegem că vor urma tot felul de situații neclare.

Este o criză care seamănă cu una post-belică, seamănă cu criza din 2008?

Dan Suciu: Nu seamănă cu nimic, asta-i problema.

Nu este o criză propriu-zisă, deci nu putem vorbi despre o criză economică. Ea nu a venit nici dintr-o problemă în zona băncilor, așa cum a fost în 2008, nici pentru că avem deficit de producție cauzat de resurse. Nu are nicio componentă de acest gen, ci este o criză temporară a economiei care afectează multe sectoare. Și cu cât oprirea se va întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât vor fi afectate și mai multe sectoare.

După care vom avea o revenire cu ritmul ei, care depinde de această perioadă de o lună, două, trei, cât va fi nevoie pentru stăvilirea pandemiei.

De aceea, toate reperele pe care le avem până acum nu se mai susțin, inclusiv cele legate de cursul valutar. Vad că se tot face această comparație despre cursul istoric, cel mai mare curs. Era cel mai mare curs într-o perioadă în care aveam un tip de piață. Acum avem un alt tip de piață, iar comparațiile cu ce a fost înainte nu mai sunt relevante.

citeste interviul integral pe life.ro

Citeste si: Dacia oprește producția în România. Până când se aplică măsura și ce se întâmplă cu angajații?

Citeste si: Ministerul Apararii Nationale face un spital mobil pentru bolnavii de coronavirus. Cand va fi gata si ce dotari are

Citeste si: Închiderea școlilor și a granițelor încetinește pandemia, dar nu o oprește