Analisti economici trag un semnal de alarma in ce priveste criza economica in care va intra Romania in aceasta iarna si spun ca Guvernul ar trebui sa aplice cat mai curand masurile de sprijin adoptate in sedintele de guvern.
Exista riscul ca salariile sa scada, iar somajul sa creasca
" Vestile nu sunt bune si avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne asteptam la probleme pentru companii, de aceea exista riscul ca salariile sa scada sau chiar somajul sa creasca, iar in acest context, din pacate gospodariile din Romania, familiile,
"Cat de repede vor ajunge la acele companii granturile si masurile de finantare? De la ordonanta pe hartie pana la a fi trase acele granturi si utilizate de companii este cale lunga", avertizeaza Adrian Benta, expert in fiscalitate.
Guvernul a luat unele masuri bune pentru a asigura lichiditati in piata, iar una dintre acestea este amanarea termenului de plata a taxelor pentru companii pana la 25 octombrie. Insa problemele vor aparea atunci cand unele firme nu vor avea bani ca sa plateasca aceste taxe, anunta analistii.
" Vom vedea in 26 octombrie cate dintre aceste companii isi vor permite sa plateasca acele taxe si cate vor intra sau nu in lipsa de lichiditati si poate insolventa, faliment", a spus Adrian Benta, la postul de televiziune mentionat.
Cand si cum va avea economia Romaniei o revenire
Ministrul de Finante a afirmat ca Romania va avea o revenire economica rapida, in V, adica dupa o cadere brusca vom avea o revenire brusca, insa analistii nu sunt de aceeasi parere.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
" Dilema este alta, cat de adanc este V-ul si panta de revenire, adica intensitatea, cat de repede revine. Daca avem un 2020 dezastruos si revenim lent abia in 2021 nu e deloc bine", a afirmat Iancu Guda
" Vad o revenire in U, o adancire punctuala undeva in noiembrie, decembrie a caderii activitatii economice si o reluare a activitatii in 2-3 ani", a spus Adrian Benta, la Digi24.ro.
Citeste si: Banca Mondiala: Omenirea se confrunta cu cea mai mare criza economica si risc de saracie extrema