Criza forţei de muncă schimbă regulile de recrutare

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 28 dec 2018, 10:37

Criza forţei de muncă şi migrarea a tot mai mult muncitori calificaţi spre ţările vestice, care oferă condiţii de muncă şi de viaţă la standarde mai înalte, îi pune adesea pe recrutorii români în situaţia de a cauta forţă de muncă din alte ţării.

În ultimii 10 ani, companiile de recrutare din România au început importului de angajaţi din ţări non-UE, pentru a asigura resursa umană necesară în sectoarele în care există deficit de personal şi activitatea riscă să fie întreruptă din această cauză. 

Asia, datorită nivelului de trai mai scăzut, se dovedeşte a fi o sursă demnă de luat în seamă. Iar serviciul de recrutare muncitor din Nepal, pare să ofere recrutorului Jordan River Recruitment o poziţie privilegiată pe piaţa asigurării unei forţe de muncă calificate.

Motivele pentru care angajatorii apelează la această strategie sunt diverse şi includ:   

migraţia anumitor categorii sociale către ţări mai dezvoltate

scăderea dramatică  a natalităţii

modificarea cerinţelor şi pretenţiilor pentru anumite locuri de muncă

schimbările generate de folosirea de noi tehnologii 

incapacitatea sistemului de învăţământ de a se adapta la nevoile actuale ale pieţei forţei de muncă şi ale angajatorilor.

Industriile cele mai afectate de criza forţei de muncă şi în care companiile au fost nevoite să recurgă la angajarea de lucrători străini sunt industria uşoară, agricultura, construcţiile, serviciile, producţia, HoReCa. Cei mai mulţi angajaţi străini provin din Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia sau Thailanda.

Care sunt principalele provocări ale acestei noi tendinţe de a obţine forţă de muncă din ţările asiatice?

Pentru a angaja lucrători străini, recrutorii se confruntă cu o serie de provocări şi  au   de parcurs o serie de etape anevoioase şi costisitoare:

obţinerea unei vize de lungă şedere şi a dreptului de locuire pe teritoriul României

eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă sau în scop de detaşare 

obţinerea avizului de angajare.  

Compania care solicită aceste documente trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Printre aceste amintim:

să nu aibă obligaţii către bugetul de stat pe ultimul trimestru anterior depunerii cererii 

să nu se fi epuizat contingentul anual pe tipuri de lucrători admişi pe piaţa forţei de muncă.

Oferta de muncă pentru un angajat străin din Nepal trebuie să includă o serie de beneficii care să facă oferta atractivă:

biletul de avion spre România

cazare comună

transport asigurat de la locul de cazare la locul de muncă 

bilet de avion spre ţara de origine la o anumită perioadă de timp

pot beneficia şi de masă asigurată, cu bucătar specific regiunii din care provin

angajatorii pot asigura unui grupului un reprezentant care vorbeşte atât limba  natală, cât şi o limbă de circulaţie internaţională.

Angajarea internaţională poate avea şi o serie de dezavantaje:

costurile ridicate asociate procedurii de angajare 

durata relativ mare de angajare şi de închidere a proiectelor 

diferenţe culturale şi de limbă vorbită, ceea ce duce la o perioadă mai lungă de integrare şi de adaptare

de la realizarea documentaţiei şi demararea procedurilor pentru a obţine avizele necesare din partea instituţiilor statului, costurile de muncă în recrutarea internaţională  pot suferi unele modificări.

Importul de forţă de muncă străină  poate aduce pe lângă aportul de forţă de muncă şi o serie de avantaje pentru ţările în care trăiesc şi lucrează aceştia:

se dezvoltă o serie de comunităţi de la care localnicii pot avea de învăţat tradiţii şi obiceiuri culinare 

contribuie la multiculturalism 

oferă posibilitatea de a consolida politicile de toleranţă etnică. 

Globalizarea şi deschidere graniţelor pentru forţa de muncă străină a încurajat   importul forţei de muncă mai ieftină. Criza generală de forţă de muncă a dus la extinderea acestui fenomen. Importul de forţă de muncă ieftină din alte zone, pentru anumite sectoare de activitate este o practică întâlnită atât în cazul ţărilor dezvoltate, cu potenţial economic, cât şi în cazul ţărilor mai mici, aşa cum este şi România. 

Evoluţia demografică negativă şi politicile economice neinspirate au condus la acutizare crizei forţei de muncă la nivelul României. Lipsa forţei de muncă implică şi problema migraţiei, care este una extrem de sensibilă şi politizată.

De ce să alegeţi compania JR Recruitment pentru recrutare muncitori din ţările asiatice, inclusiv Nepal?

Este o companie multinaţională ce activează în domeniul selectării şi plasării forţei de munca încă de la sfârşitul anilor ’90, cu reprezentanţe în Germania, Olanda, Canada, Israel şi acum şi în România. 

Principiile după care JR Recruitment îşi desfăşoară activitatea sunt seriozitatea şi respectul faţă de clienţi, fie ei persoane juridice sau persoane fizice. Serviciile pe care le oferă de mai bine de 20 de ani se bazează pe încredere şi standarde de înaltă calitate.

În România, compania de recrutare are reprezentanţe în Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Arad. La nivel internaţional, partenerii  sunt în Nepal, India, Sri Lanka, Filipine, Thailanda.

În portofoliul firmei regăsiţi numeroase proiecte finalizate cu succes pentru companii ce activează în industria hoteliera şi a restaurantelor, în domeniile frumuseţe, agricultură, logistică, cazino-uri, ferme de animale şi depozite logistice.

JR Recruitment oferă cu profesionalism şi experienţă tuturor clienţilor din diferite sectoare, servicii complete de recrutare şi plasare de forţă de munca din Nepal. 

 

Taguri: