Retrogradarea surprinzătoare a perspectivei de creditare a Chinei de către Moody's în această săptămână a întărit îngrijorările legate de faptul că criza de pe piața imobiliară a țării se extinde asupra economiei în general.
În timp ce riscul de contagiune- în special prin intermediul pierderilor la așa-numitele bănci din umbră- este în creștere, analiștii spun că China nu trece printr-un "moment Lehman", o referire la prăbușirea băncii din 2008, legată de sectorul imobiliar, care a marcat o agravare majoră a crizei financiare globale.
Chiar și așa, investitorii din afara Chinei ar trebui să fie atenți, spune Larry Hu, economist-șef pentru China la Macquarie Group, din cauza impactului asupra creșterii economice a țării.
"Actuala criză imobiliară a fost cea mai mare povară pentru economia chineză în ultimii doi ani și, de asemenea, cel mai mare risc de coadă în acest moment", a spus el, referindu-se la ceva ce este puțin probabil să se întâmple, dar care s-ar putea întâmpla totuși.
O preocupare deosebită este efectul de propagare asupra "sectorului bancar paralel", o parte misterioasă și enormă a peisajului financiar din China.
Acest sector, cu o valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari în cea mai restrânsă definiție a sa și de până la 12.000 de miliarde de dolari dacă sunt incluse produsele de gestionare a activelor și împrumuturile pentru consumatori, a intrat în centrul atenției în ultimele luni, deoarece doi jucători importanți nu au reușit să facă plățile pe care le datorează investitorilor.
Zhongzhi Enterprise Group, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare din țară, s-a declarat insolvabil luna trecută, după ce nu a efectuat plăți pentru zeci de produse de investiții. Compania se află acum în centrul unei anchete penale a poliției.
La două săptămâni după ce Zhongzhi și-a dezvăluit problemele financiare, presa de stat din China a raportat că Wanxiang Trust, o firmă de investiții și de gestionare a activelor din Hangzhou, a întârziat plăți în valoare de câteva sute de milioane de dolari pentru o serie de
"Prăbușirea" sistemului bancar paralel
Problemele de la cele două companii de investiții au alimentat temerile legate de riscul de contagiune financiară din cauza agravării recesiunii pieței imobiliare asupra investitorilor care nu au cumpărat direct locuințe. Dezvoltatorii uriași, precum Evergrande și Country Garden, nu și-au plătit datoriile.
"În general, sistemul bancar paralel a reprezentat o sursă semnificativă de capital pentru dezvoltatorii imobiliari, iar implozia dezvoltatorilor privați zguduie acum sectorul bancar paralel", a declarat Brock Silvers, director de investiții al Kaiyuan Capital din Hong Kong.
Shadow banking se referă la activitatea financiară care are loc în afara sistemului bancar tradițional.
În Occident, aceasta implică deseori acordarea de împrumuturi de către firmele de capital privat sau fondurile speculative. În China, implică diferite forme de activitate de finanțare, dintre care unele includ bănci. Printre formele comune de shadow banking se numără utilizarea produselor de gestionare a averii, a produselor fiduciare sau a împrumuturilor încredințate.
Silvers a declarat că problemele care afectează băncile din umbră nu se limitează probabil la Zhongzhi sau Wanxiang, adăugând că "o prăbușire mai amplă [în industrie] pare iminentă".
Marți, la scurt timp după anunțul făcut de Moody's, S&P Global Ratings a avertizat, de asemenea, că repercusiunile din industria imobiliară din China s-ar putea reverbera în întreaga economie, fie prin pierderi pentru bănci și alte instituții financiare, fie prin efecte negative asupra sentimentului investitorilor și consumatorilor.
Industria bancară din umbră, definită în sens larg, a ajuns la o dimensiune totală de 12.000 de miliarde de dolari, reprezentând 86% din PIB-ul Chinei în 2019, potrivit unui raport publicat de principalul organism de reglementare bancară al țării, care a fost, de asemenea, primul raport guvernamental privind acest sector opac.
Firmele fiduciare, care pun în comun economiile pentru a oferi împrumuturi, au fost unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere în sistemul bancar paralel în ultimul deceniu. Industria a fost o modalitate populară pentru dezvoltatorii imobiliari și guvernele locale însetați de bani de a strânge fonduri de la milioane de chinezi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Până la sfârșitul anului 2022, activele deținute de firmele fiduciare au totalizat 21.000 de miliarde de yuani (2.900 de miliarde de dolari), o creștere de opt ori față de 2010, potrivit China Trustee Association.
În ultimii doi ani, au crescut neplățile la produsele de investiții fiduciare, în special cele legate de proprietăți imobiliare. În 2022, defaulturile trusturilor imobiliare au totalizat 93 de miliarde de yuani (13,1 miliarde de dolari), în ușoară creștere de la 91,7 miliarde de yuani (12,9 miliarde de dolari) în 2021, potrivit furnizorului chinez de date Use Trust.
Zhongrong International Trust, care este deținut parțial de Zhongzhi, investește aproximativ 10% din fondurile sale în imobiliare, potrivit companiei. Acesta a împrumutat bani mai multor dezvoltatori imobiliari în dificultate, inclusiv Evergrande Group și Sunac China, care au intrat, de asemenea, în incapacitate de plată a datoriilor lor.
Wanxiang Trust are, de asemenea, o expunere considerabilă la imobiliare, cu 58% din activele sale gestionate în acest sector. Unul dintre produsele sale fiduciare cu probleme a investit în Kaisa Group, care a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale în 2021 și care se confruntă în prezent cu o cerere de lichidare la o instanță din Hong Kong.
Presiuni asupra datoriilor
Criza de lichidități la firmele de trusturi poate provoca turbulențe pe piața locală de obligațiuni și poate pune presiune financiară asupra companiilor chineze și a entităților guvernamentale locale.
Este posibil ca firmele fiduciare să fie nevoite să vândă mai multe active lichide din portofoliile lor, cum ar fi obligațiuni corporative și obligațiuni guvernamentale locale, pentru a se pregăti pentru rambursarea produselor fiduciare care vor ajunge la scadență, au declarat analiștii Citi într-o notă din august.
"Acest lucru ar putea declanșa o corecție a prețului obligațiunilor și ar putea îngreuna accesul companiilor la finanțare", au spus aceștia.
Acest lucru ar putea duce potențial la dificultăți în ceea ce privește serviciul datoriei sau chiar la presiuni de neplată pentru companii sau anumite vehicule financiare ale administrațiilor locale care se confruntă cu plata datoriilor care ajung la scadență pe termen scurt, au adăugat aceștia.
Datoriile administrațiilor locale din China au crescut în mare parte din cauza unei scăderi puternice a veniturilor din vânzarea de terenuri din cauza prăbușirii pieței imobiliare, precum și a impactului persistent al costurilor de impunere a blocajelor în caz de pandemie.
Datele Fondului Monetar Internațional au arătat că datoria guvernelor locale din China a ajuns la 92.000 de miliarde de yuani (12.900 de miliarde de dolari) în 2022, în creștere cu 50% față de 2019.
Printre aceste datorii- așa-numita "datorie ascunsă", care este de obicei concentrată în vehiculele financiare ale administrației locale și nu apare în bilanțurile guvernamentale- ar fi putut ajunge la aproape 10.000 de miliarde de dolari, potrivit unei analize din octombrie a firmei de cercetare Mars Macro.
Citește și: De ce economia SUA a luat-o înaintea altor națiuni bogate
Citește și: Elon Musk vs Disney! Seful X cere demisia lui Bob Iger
Citește și: Record pe bursă! Explozie economica pentru inceput de 2024?