Criza imobiliara e istorie? Iti spunem ce inseamna scumpirile, in cifre, si cum poti ajunge la  casa mult visata

Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 21:31

Pretul mediul al locuintelor oferite la unul dintre cele mai importante targuri imobiliare de la noi a crescut cu 5% fata de anul trecut.

Alfel spus, acest pret mediu a ajuns la 62 de mii de euro, de la valoarea de 59 de mii, inregistrata in 2015.

In momentul in care vreti sa cumparati o locuinta, trebuie sa stabiliti bugetul pe care il aveti la dispozitie. In functie de acesta, alegeti fie un apartament intr-un bloc vechi, fie intr-un complex rezidential, construit recent. Expertii in imobiliare spun ca exista o cerere mare in special pentru apartamente aflate in blocuri construite dupa cutremurul din 1977, pana in 1990.

In astfel de cazuri, pretul poate fi mai mare decat pentru un apartament aflat intr-un complex ridicat recent.

A doua intrebare importanta: In centru, la periferie sau poate in afara localitatii?

Dupa ce ati ales zona, trebuie sa stabiliti ce suprafata corespunde dorintelor dumneavoastra. Este un alt aspect vital atunci cand vine vorba de pret.

Cand vine vorba de periferia orasului, preturile au crescut cu 10 la suta, arata datele furnizate de reprezentantii unuia dintre cele mai importante targuri imobiliare.

In cazul capitalei, pretul caselor a crescut, indiferent de zona, in ultimele 5 luni, cu 4,4 la suta.

Principalele optiuni pentru achizitionarea unei locuinte sunt creditele de tip "prima casa", cele ipotecare sau ratele direct la dezvoltator.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ratele

direct la dezvoltator reprezinta o solutie pentru cei care nu vor sa intre in contact cu o banca si sa achite dobanzi. In acest caz, trebuie sa urmariti cu atentie conditiile impuse de catre dezvoltator.

Sunt importante si prevederile din contract legate de ceea ce se intampla in eventualitatea in care nu mai puteti achita ratele la apartament.

In multe situatii pretul difera si in functie de modalitatea de achizitie pe care o alegeti.

Platiti cu banii jos? Atunci pretul e mai mic. In cazul ratelor direct la dezvoltator, promotiile sunt excluse. In plus, trebuie sa luati in calcul si un avans, de obicei cuprins intre 20 si 40 la suta.